Connect with us

Култура

Излиза ново издание на „Благодатният четвъртък“ на Стайнбек

Avatar

Публикувано

на

На 13 юли излиза ново издание на „Благодатният четвъртък“ (ИК „Колибри“),  естествено продължение на един от знаковите романи на Джон Стайнбек – „Улица Консервна”.

„Благодатният четвъртък“ (превод: Кръстан Дянков, 280 стр., цена: 16 лв.) отново ни връща към  Монтерей, към онези безимотни и светли  нехранимайковци, чиито сърца са по-добродетелни от сърцата на „деловите и почтените” представители на висшите обществени слоеве. След края на Втората световна война улица „Консервна“ сякаш си е все същата, меланхолична и непредвидима, само дето грохотът на консервните фабрики е стихнал. Докато в един благодатен четвъртък съдбата не решава да слее пътищата на двама от героите. И на улица „Консервна“ ще настъпи промяна.

Джон Стайнбек е безкомпромисен идеалист и хуманист, автор на 25 романа, талантлив публицист, носител на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература. Определят го като велик писател и „независим поборник за справедливост с безпристрастен инстинкт за истински американското”. Роден в калифорнийския град Салинас, Стайнбек познава до болка неволите на местните фермери и работници от началото на 20 век. Романи като „На изток от рая“, „Гроздовете на гнева“, „Улица „Консервна“ и „Благодатният четвъртък“ са любими на читатели от всички поколения по всички краища на света.

Continue Reading
Advertisement