Connect with us

Култура

Излиза нов роман от авторката на „Оставих те да си отидеш“

Avatar

Публикувано

на

Хитовата британска писателка Клеър Макинтош се завръща с нов завладяващ криминален трилър. Във втората й книга „Виждам те“ (ИК „Сиела“) Макинтош умело преплита нишките на съспенса и задължителните за жанра изненадващи обрати, разказвайки ни всъщност една вълнуваща, напълно човешка история.

След бляскавия успех на първия й роман „Оставих те да си отидеш“, за който наскоро бе съобщено, че вече е продаден в над 1 млн. копия по света, британката Клеър Макинтош се завръща с втора книга – трилърът „Виждам те“, който вече е преведен на повече от 30 езика.

В съвременния свят на постоянно развиващи се технологии, редица социални мрежи и безброй камери с висока резолюция, човек може да бъде проследен навсякъде. И ако някой пожелае да направи социална мрежа за изнасилвачи и убийци, в която, срещу съответното заплащане, да им предоставя информация за потенциални жертви, то едва ли този някой би се изправил пред особени трудности. Младата Зоуи Уокър съвсем случайно се натъква на своя снимка в лондонски вестник. Под снимката, публикувана на страницата за реклами за компаньонки и импулсни телефони, има само интернет адрес, който на пръв поглед не е активен. Въпреки това името на сайта е повече от плашещо: „Намери единствената точка ком”. Зоуи е силно стресирана. В главата й започват да се въртят зловещи мисли. Тя е сама, няма къде да се скрие. Нейните преследвачи я виждат навсякъде. Във влака на път за работа тя е изложена на хиляди погледи и всеки случаен минувач може да се окаже престъпник. Но дали това е само параноя, или Зоуи наистина е в опасност? Първоначално никой, дори собственото й семейство, не вярва на младата жена, докато наскоро допусналата грандиозна грешка амбициозна полицайка Кели Суифт не започва собствено разследване по случая, с което цели да защити репутацията си. Уликите и интуицията ще отведат Кели към голямо разкритие – цяла социална мрежа, в която срещу заплащане можеш да получиш данни за точния маршрут, който различни жени изминават всеки ден в Лондон. Някои подбира жертвите, пуска за тях обяви във вестника и ги следи всеки ден, за да може да ги продава в мрежата. А част от жените в сайта вече са станали жертва на насилие. Дали Зоуи ще е следващата – това зависи от бързата работа на полицията и от нейния собствен инстинкт за самосъхранение…

Виждам те” не е просто интригуващ и напрегнат трилър в духа на „Момичето от влака” и „Оставих те да си отидеш”. Това е психологически роман за правото на лично пространство, за параноята, насилието над жени, за отчуждеността на големия град и за семейните отношения в модерното общество.

Макинтош дебютира с „Оставих те да си отидеш“ в края на 2014 г. Първата й творба приковава вниманието още с излизането си – трилърът е бестселър на „Сънди Таймс“ и е най-бързо продаващата се книга на изгряващ автор на криминални романи през 2015 г. Победител е сред лятната селекция на читателите на Книжния клуб на Ричард и Джуди и на Книжния клуб на Ай Ти Ви Луз Букс. През 2016 г. „Оставих те да си отидеш” печели най-популярната награда за криминална литература на Острова – Theakstons Old Peculier Crime Novel, побеждавайки доказани имена като Джоан Роулинг. В момента Клеър Макинтош е писател на пълен работен ден и живее със семейството си в Котсуолдс, Великобритания. Основател е и на литературния фестивал, който се провежда в Чипинг Нортън. Преди да стане популярна като писател, авторката на „Виждам те“ прекарва 12 години в силите на реда, включително в Службата за криминални разследвания и в отдел „Опазване на обществения ред”. Напуска полицията през 2011 г., за да работи като журналист на свободна практика и консултант в социалните медии.

Advertisement

Виждам те“ излиза в превод от английски на Коста Сивов. Автор на корицата е Живко Петров.

Continue Reading
Advertisement