Connect with us

Литература

Излиза „Прелест“, нов роман от Маргарет Мацантини

Avatar

Публикувано

на

На 8 септември италианската писателка Маргарет Мацантини се завръща с един смел и неочакван роман, чийто емоционален заряд няма да ви остави безразлични.

„Прелест“ (превод: Вера Петрова; изд. „Колибри“) разказва историята на Гуидо и неговия приятел от детинство Костантино. Две момчета, двама юноши, двама зрели мъже, всеки с неизличими белези, търсят своята идентичност. Авторката ни прави съпричастни към техните житейски съдби, свързани от вихъра на съзряването и разделени между Рим и Лондон, между предразсъдъците и разкрепостеността, между традиционализма и ъндърграунд културата. Един ден се оказва, че нишката, която ги свързва, се е превърнала в стоманена тел, способна да ги издърпа над бездната на живота. Едновременно лиричен и суров,  романът задава въпроса: „Ще се осмелим ли някога да бъдем такива, каквито сме?” „Прелест” е разказ от първо лице за една мъжка любов – невъзможна, забранена, възторжена и ликуваща, но и пронизана от желание за мъст.

Маргарет Мацантини е възхитителен стилист с тънък усет за драматичното и за парадоксите на съвременния живот. Родена в Дъблин, тя наследява от майка си страстта към рисуването и вниманието към детайла. Баща й е италианец и това обяснява трескавата експресивност на нейните творби, превърнали я във фаворит както на широката публика, така и на критиката. Филмите, заснети по безапелационните бетселъри „Чуй ме”, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам”, получиха изключително високи оценки. Относно стила си на писане самата Маргарет Мацантини споделя в едно интервю: „Казвали са ми, че съм визионер, както и че пиша като мъж. Понякога езикът просто не ми достига. Тогава си го измислям отново“.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.

Continue Reading
Advertisement