Connect with us

Култура

Излиза „Психология на сексуалността“

Avatar

Публикувано

на

Очаквайте на 6 април още един сборник с трудове на „бащата на психоанализата“ Зигмунд Фройд! „Психология на сексуалността“ излиза в превод на Георги Георгиев, Маргарита Дилова, Димчо Дурданов и Наталия Попова. Съставител: Доц. д-р Никола Атанасов.

 „Психология на сексуалността“ (272 стр., цена с меки корици: 20 лв., цена с твърди корици: 24 лв.) съдържа основните теоретични постановки и текстове на Фройд в областта на сексуалността: „Три студии върху теорията на сексуалността”, „Приноси към психологията на любовния живот”, „Разпадането на едиповия комплекс”, „За женската сексуалност” и др. Едва ли има съмнение, че разширяването на понятието за сексуалност е негов важен принос. Фройд започва да говори открито за половия живот във време, когато това се е смятало за неприлично и обидно. Научният му интерес към сексуалността е свързан с нейната способност да поражда желания, които влизат в конфликт с друг вид желания на личността – такива от морално естество, поради което се подлагат на изтласкване от съзнанието и в несъзнаваното пораждат невротични симптоми. Фройд насочва вниманието към очевидното: че човешката сексуалност не е само нагон към размножаване, че заема важно място в емоционалния свят на човека, че започва от раждането и не престава да бъде източник на енергия до края на живота.

Зигмунд Фройд (1856-1939) е бележит австрийски учен – психолог и невролог, създател на психоаналитичния метод в психотерапията. Първата му книга, „Изследвания на истерията“, излиза едва през 1895 г. в съавторство с уважавания Йозеф Бройер. Прочути са концепциите на Фройд за несъзнаваното, защитните механизми, фазите на психосексуално развитие, Едиповия комплекс и тълкуването на сънища. Изключително противоречива фигура на своето съвремие, Фройд и днес предизвиква жарки професионални дискусии и се нарежда сред най-влиятелните личности в историята на човечеството.

Continue Reading
Advertisement