Connect with us

Култура

Излиза „Цветовете на живота“ от Лиса Айсату

Avatar

Публикувано

на

Изданието е първата илюстрована книга, носител на знаковото отличие на норвежките книжари. 

В магичната си книга „Цветовете на живота“ известната норвежка художничка Лиса Айсату се захваща с амбициозната задача да пресъздаде многобройните етапи на човешкия живот във всичките му противоречиви нюанси и емоции.

Вече преведена на над 30 езика, „Цветовете на живота“ ще украси и българските книжарници в прекрасния превод на Стефка Кожухарова. Изданието се появява през 2019 г. и печели на Айсату знаковата награда на норвежките книжари, която за пръв път в над 70-годишната история на отличието е присъдена на илюстрована книга. Само преди дни авторката беше номинирана и за наградата „Астрид Линдгрен“ за изключителния ѝ принос към литературата за деца и юноши.

„Цветовете на живота“ събира най-красивите картини на художничката, в които буйните истории на живота ни оживяват – понякога весели и слънчеви, друг път –тъжни и носталгични, но винаги изпълнени с красота и значимост. Думите на Лиса Айсату придружават илюстрациите ѝ и деликатно навигират читателя в пъстрия океан на изданието.

Книгата е разделена на шест глави и започва с жизнерадостното детство, където зимите са по-бели, Коледа – изпълнена с магия, а вълшебните светове – само на страница разстояние. Айсату майсторски преминава към юношеството, а в картините ѝ постепенно се прокрадват бурните емоции и несигурността на съзряването.

Advertisement

В самостоятелния живот на един възрастен художничката обрисува експлозията от чувства, която представлява намирането на любовта, и трънливите пътеки, които трябва да извървим, за да стигнем до нея. Трудните утрини на семейния живот, в които сякаш всичко е наопаки, и ценните моменти, в които ни се иска времето да застине.

По спиращ дъха начин Лиса Айсату ни превежда към по-меките цветове на средната възраст – към спокойствието и стабилността, които настъпват с новите възможности. А накрая идва старостта, където самотата и тъгата вървят ръка за ръка с мечтите и спомените, които са по-цветни и по-живи от всякога.

„Цветовете на живота“ е обяснение в любов към малките мигове, забравените емоции и онази искра за живот, която получаваме само в моменти на истинска радост. Емоционална, забавна и трогваща със своята нежност, това е вълшебна книга, която ни напомня за обичта, която ни заобикаля отвсякъде.

Continue Reading
Advertisement