Connect with us

Литература

Излиза „Център и периферия на европеизираните публични сфери”

Avatar

Публикувано

на

Възможно ли е България да бъде част от „центъра“ в икономически и политически смисъл, блуждаейки в периферията на европеизираните публични сфери? С други думи, можем ли да имаме европейски заплати и европейски стандарти, без да се интересуваме какво се случва с Европейския съюз и защо? Ако за първи път се сблъсквате с този въпрос – „Център и периферия на европеизираните публични сфери” от уважавания журналист Ралица Ковачева е именно за вас.

От нея ще разберете що е то европеизация, кои са ключовите етапи в процеса на европейската интеграция, основните теории, школи и подходи, каква е ролята на медиите в европеизираните публични сфери.

Подобно на социално-икономическата област, по отношение на европеизацията на публичната сфера България се нуждае от „догонване“. Оказва се, че най-наложителното и необходимо действие в тази насока е  съзнателното и целенасочено усилие на медиите и журналистите.

Ралица Ковачева разглежда темата  задълбочено и базирайки се на утвърдени източници. Представените в книгата изследвания дават сериозна основа, за да си обясним поне отчасти ролята на журналистиката в оформянето на мнението за ЕС, в частност ролята на британските медии за резултатите от референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Макар и журналистическо изследване, книгата е написана на лек и разбираем език, което я прави подходяща за разнообразен кръг читатели.

Advertisement

За повечето европейци Европа все още е предимно медиен образ. Какъв е той и как да го направим по-реален, по-разбираем и по-интересен – в „Център и периферия на европеизираните публични сфери” всеки от читателите ще намери своите отговори.

Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има дългогодишен журналистически опит, като в последните години се занимава активно с теми, свързани с Европейския съюз. Публикува в сайта „Редута.бг“. Национален победител в категория „Интернет“ в конкурса за журналистическата награда на Европейския парламент за 2011 г. Вече пет години участва в редовни семинари за регионалните медии, посветени на медийното отразяване на ЕС, организирани от Представителството на Европейската комисия в България. През 2014 г. представлява България в паневропейския Граждански диалог, организиран от Европейската комисия в Брюксел. Сред основателите на българската инициативна група „Душа за Европа“, част от едноименната европейска инициатива.

Continue Reading
Advertisement