Connect with us

Култура

Излиза шедьовърът на А. С. Пушкин „Дама пика“ с илюстрации на Ясен Гюзелев

Avatar

Публикувано

на

Cover Dama Pika

На 27 май издателство „Колибри” ще зарадва ценителите на руската класика с ново луксозно издание на прочутия шедьовър на А. С. Пушкин „Дама пика”. Илюстрациите са дело на даровития български художник Ясен Гюзелев!

Дама пика(превод: Атанас Далчев, изд. Колибри) е без съмнение най-енигматичната, новаторска и брилянтна повест на големия руски поет и писател Александър С. Пушкин. Една история за живота като хазартна игра и за играта като възможност за трансформация на живота. За човека, разпнат между силите на мрака и светлината, и за фаталната „черна дама“ като символ на възмездието и неподкупната съдба.  За тази изключителна белетристична творба Достоевски казва: „Фантастичното трябва до такава степен да е в съприкосновение с реалното, че почти да му повярвате. „Дама пика“ е връх в изкуството на фантастичното“.

Александър Сергеевич Пушкин е руски поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XX век. Той не само подкрепя някои от идеите на декабристите, но и засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език. Незабравими са и прозаичните му творби „Повести на покойния Иван Петрович Белкин“, „Дама пика“ и романът „Капитанската дъщеря“.

Премиерата на изданието ще се състои на 30 май от 19:00 ч. в клуб 1 на НДК в присъствието на художника Ясен Гюзелев и много специални гости.

Continue Reading
Advertisement