Connect with us

Lifestyle

ИКЕА България събира устойчиви идеи на едно място

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Инициативата цели да популяризира екосъобразния начин на живот, който е възможен за всеки 

ИКЕА стартира кампания, посветена на устойчивия начин на живот, под надслов „ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот“. Компанията търси еко съветници и цели да събере на едно място идеи, които са лесни и достъпни в забързаното ежедневие, но в същото време допринасят за по-добър живот. Всеки ще има възможност да се включи и да се превърне в посланик на мисията.

Кампанията ще протече на три етапа, във всеки от които желаещите ще получат възможност да споделят своите еко идеи и съвети. След оценяване от специално подбрано жури, ще бъдат излъчени 5 победители след всеки етап. Те ще се превърнат в ИКЕА еко съветници, а техните идеи ще бъдат наградени и събрани на специалната страница – https://bit.ly/3oS2ja7, достигайки до хиляди хора в страната и чужбина. В края на кампанията ще бъде избран и официален голям победител. С инициативата си, шведската компания ще се опита да покаже, че устойчивият начин на живот е съзнателен избор, който всеки човек може да направи без това да се отрази на бюджета му или да затрудни живота му.

През юни и юли 2021г. консултантската компания GlobeScan, съвместно с Inter IKEA Group и други организации, проведе мащабно проучване сред повече от 30 000 души в над 31 държави по света, за да анализират нагласите, мнението и поведението на хората, свързани с устойчивия и здравословен начин на живот. Една трета от респондентите признават, че са силно засегнати от изменението на климата и замърсяването на въздуха, като заедно с това са мотивирани да живеят по-здравословно и устойчиво. 60% от хората имат голямо желание да променят начина си на живот в тази посока, а 46% да бъдат по-екологични. Въпреки това много по-малка част от запитаните (съответно 28% и 22%) споделят, че са направили конкретни стъпки в тази посока.

Advertisement

Всички хора единодушно призовават за повече подкрепа от правителствата и бизнеса и твърдят, че най-добрите начини да се стимулира по-устойчив живот е компаниите да направят продуктите си дълготрайни и достъпни за всеки потребител. Ключов извод от проучването е, че 46% от хората възприемат високите цени като пречка за по-здравословен и по-устойчив начин на живот, а 48% споделят, че най-голямата пречка за закупуването на здравословна и екологична храна е, че те не могат да си я позволят.

Тези изводи потвърждават, че ИКЕА има важна роля в предоставянето на достъпни и желани от потребителите решения, които вдъхновяват и дават възможност за приемане на устойчив живот във всекидневието на всеки човек. Ето защо брандът насочва все повече усилия в подпомагане на потребителите да организират своето домашно пространство и живота в него, представяйки малки стъпки за по-добър начин на живот. Част от тези усилия е и кампанията „ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот“, която ще докаже на потребителите, че с лесни ежедневни стъпки може да се постигне голямата промяна.

„Като голям и разпознаваем бранд съзнаваме отговорността, която носим, за да направим връзката между обикновения човек и устойчивия живот здрава. Това е причината да предприемем допълнителни стъпки в тази посока. Показвайки на хората начините, по които могат с малки усилия да подобрят живота на всички нас, вярваме, че ще успеем да направим необходимата промяна в света. Защото времето за действие е именно сега“ – споделя Георги Ангелов, ръководител на Food Waste Watcher програмата на ИКЕА, посветена на борбата с хранителните отпадъци.