Connect with us

Култура

ИК „Изток-Запад“ представя „Чудните дела на съдията Бао“

Avatar

Публикувано

на

Изток-Запад“ пуска за първи път в Европа този шедьовър в целия му несъкратен превод. Романът на Ши Юкун съдържа 120 глави и на български ще излезе в четири тома.

Книгата проследява невероятните приключения на съдията Бао и верните му сподвижници – това са великият майстор на бойните изкуства Джан Джао, четиримата воеводи, както и ученият Гунсун Цъ, незаменим помощник на съдията в разрешаването на заплетените случаи.

„Чудните дела на съдията Бао“ съчетава два типа китайски средновековен роман– приключенски и съдийски. Характерното за китайските съдийски романи е, че в тях се разследват и разкриват различни престъпления, но за разлика от познатите ни криминални четива тук липсва неочакваната развръзка и нарастващото напрежение. Обратно – виртуозният сюжет е съсредоточен не в развръзката, а в действието.

Съдийските романи са много популярни както в Китай, така и по цял свят, защото отразяват, подхранват и удовлетворяват вечната потребност на читателя от справедливост: доброто да бъде възнаградено, а злото – наказано.

Преводът на Петко Хинов е от оригинала, негови са увода и обяснителните бележки. За превода си от китайски на „Сън в алени покои“ от Цао Сюецин, той получи националната наградата „Христо Г. Данов“.

Advertisement

Оформлението на корицата е на Андрей Козарев, а изданието е част от поредицата „Изток“. В нея вече излязоха „36-те стратегеми“, „Шътао и неговите „Беседи за живопистта“ от Евгения Завадска, „Дзен и японската култура“ от Дайсецу Судзуки, „Нощни разговори край огнището“ от Уан Юнбин, „Бит и душевност на моя народ“ от Лин Ютан, „Дао на водата“ от Алън Уотс и „Крайречно царство“, т. 1 от Ши Найан.

Continue Reading
Advertisement