Connect with us

Литература

ИК „Сиела“ представя „Светлината, която изгубихме”

Avatar

Публикувано

на

svetlinata koqto izgubihme cover

Американската писателка Джил Сантополо ни повежда на емоционално пътешествие из дебрите на човешката душа с романа си „Светлината, която изгубихме” (ИК „Сиела”). Макар това да е първа книга за възрастни от Сантополо, която е популярен автор и редактор на книги за деца, правата за „Светлината, която изгубихме” са продадени в повече от 30 страни по целия свят.

11 септември 2001 г. – болезнена дата в съвременната световна история.
В тази трагична вторник сутрин по време на атентатите в САЩ загиват близо 3000 човека, а животът на хиляди семейства по цялото земно кълбо се променя завинаги. Историята на героите в романа „Светлината, която изгубихме” на американската писателка Джил Сантополо е белязана именно от тези ужасяващи събития.

Луси и Гейбриъл се срещат за първи път случайно по време на Шекспиров семинар в Колумбийския университет в този съдбовен септемврийски вторник. И двамата са млади, животът е пред тях и е изпълнен с безкрайни възможности и шарени мечти. Терористичните атаки обаче оставят дълбока следа в душата на Луси и Гейб, които се изправят пред трудната задача да търсят смисъл в новия, променен и сякаш по-мрачен свят. Тяхното пътешествие продължава цели 13 години и ги отвежда на различни континенти, но така и не успява да ги раздели.

Светлината, която изгубихме” е човешка история – роман за любовта, саможертвата, ревността, предателството, прошката и надеждата, която всеки от нас таи дълбоко в себе си.

Джил Сантополо завършва „Английска литература” в Колумбийския университет и защитава магистратура по „Писане за деца” във Vermont College of Fine Arts, както и „Право на интелектуалната собственост” в Нюйоркския университет. Още на 3-годишна възраст Сантополо написва и илюстрира първия си разказ. Днес тя е автор на множество книги за деца и е начело на Philomel Books – импринт на Penguin Young Readers Group. Времето, в което не пише или редактира, Сантополо посвещава на академичната си кариера – била е преподавател в няколко учебни заведения и е допринесла за разработването на сертифицирана учебна програма по „Писане за деца” в McDaniel College в Мериленд, САЩ.
Светлината, която изгубихме” е първата й книга за възрастни. Тя предизвика сензационен интерес още преди излизането си, а правата за издаването й вече са продадени в 30 страни. У нас романът на Джил Сантополо е в превод от английски език на Анелия Янева. Корицата на българското издание е на Фиделия Косева.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement