Connect with us

Общество

Има ли отговор на въпроса “Разбираме ли демокрацията?” ще научим на първия КЛЮЧ Unplugged за 2022

Avatar

Публикувано

на

Първият гост от новия сезон на КЛЮЧ Unplugged е Благослав Михайлов от онлайн платформата „Стража“ (strazha.bg)

На 25 януари от 18:30 ч. в Dada Cultural Bar (ул. “Г. Бенковски” 10, София) ще старта новият сезон на събитията от серия КЛЮЧ Unplugged, чиято основна цел е в откровен разговор да представят хората, стоящи зад вдъхновяващи каузи.

В първото събитие за годината е с гост Благослав Михайлов от онлайн платформата „Стража“ (strazha.bg). Събитието е с вход свободен, но с ограничен достъп и ще се излъчва във Facebook страниците на Форум КЛЮЧ и НПО портал, както и в канала на 42training в YouTube.

Целта на онлайн проекта „Стража“ е да направи работата на Народното събрание по-разбираема за гражданите, чрез предоставяне на детайлна и разбираема информация за случващото се в парламента, така че всеки гражданин да може разбере и да вземе отношение по нея. Проектът е вдъхновен от немската платформа „Abgeordneten Watch“ и цели да адресира един от най-големите проблеми в българската политика, а именно – липсата на прозрачност. Затова Стража предоставя огромно количество данни от парламента – например поименни гласувания и дори поименни изказвания от стенограмите на пленарните заседания. Така по всяко време всеки гражданин може да види конкретен депутат как е гласувал и какво е говорил по даден въпрос.

“Идеята, която искаме да предадем на българското общество е, че демокрацията може да работи много по-добре с помощта на съвременните Интернет технологии. Защото за нас демокрацията не се ограничава до това да гласуваш на всеки 4-5 години.  Демокрацията е култура, начин на мислене, постоянна информираност и ангажираност от страна на гражданите. А съвременните Интернет технологии са показали, че могат да бъдат ефективни точно в това да информират и ангажират хората. Може би точно тези технологии ще трансформират демокрацията, дори в световен план.”, споделя Благослав Михайлов.

В рамките на новото издание на събитието водещият Александър Куманов от Форум КЛЮЧ и Благослав Михайлов ще търсят отговори на много въпроси, свързани с активизма и новите технологии, с гражданския контрол, с това какво кара младите хора да се интересуват и участват в случващото се в нашия парламент, какво им коства, какво им носи и на какво се надяват. И ще се опитат да опишат ясно процеса – от раждането на идеята за “Стража” до самата й реализация.

Advertisement

Допълнителна информация: https://www.facebook.com/events/3037970556469446

Това събитие е част от проект „Какво можем заедно“, изпълняван от Фондация “Дарик” в партньорство с Фондация „Четиридесет и две“ и НПО портал, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП – Фонда Активни граждани. Основната цел на проект „Какво можем заедно“ е обществеността да се запознае с хората, които работят в граждански организации, да разбере какво стои зад усилията им, каква е тяхната мотивация и какви са успехите им.

Continue Reading
Advertisement