Connect with us

Култура

Интерактивна инсталация в Национален природонаучен музей

Avatar

Публикувано

на

AntoniaHubancheva photo by Boryana Pandova

Антония Хубанчева, снимка: Боряна Пандова

„В малкия голям свят на прилепите“ – интерактивна инсталация с Антония Хубанчева: една седмица между науката и изкуството през май 

Знаете ли, че по света има толкова много видове прилепи, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници? Техният образ е свързван с най-странни суеверия, вярвания и митове. Прилепите плашат хората, в популярната култура те често са злодеи. В последните две години вниманието върху тях се изостри поради подозренията, че те са източник на коронавируса, независимо от научните доказателства, които се противопоставят на тези твърдения.

В днешния свят прилепите са под сериозна заплаха. Унищожаването на местообитанията им, ловът им, изменението на климата и други фактори мога да доведат до тяхното изчезване, а това би довело до екологична катастрофа.

Преди повече от година Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ показа за първи път документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Този 30-минутен разказ за огромното значение на прилепите за екологичното равновесие и живота на земята, бе също и илюстрация на интересния резултат от срещата между изследовател-прилеполог – Антония Хубанчева и театрален режисьор – Гергана Димитрова.

Advertisement

Продължението на тази комбинация между изкуство и наука предстои от 12 до 19 май в Националния природонаучен музей при БАН. Гергана Димитрова и Антония Хубанчева развиват работата по филма „В малкия голям свят на прилепите“ и я трансформират в интерактивна разходка, чийто водач ще бъде самата Антония. Ще научим от първо лице за най-новите ѝ открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат. Според сензорната екология, ако погледнем през очите на различни животни, ще виждаме света съвършено различно. Въпрос не само на гледна точка, а и на сетивни органи.

Инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ е бутикова покана към публиката да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално. Из цялата сграда на Националния природонаучен музей при БАН ще са разположени различни части на инсталацията.

Публиката обаче няма да е просто наблюдател, тя ще е и директен участник. Множеството обекти, които ще бъдат разположени на различни места в музея, ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създаде ултразвук в честотата на прилепите. Всеки човек от публиката ще има възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата ще бъде и различаването на научната от ненаучната информация.

Екипът на „36 маймуни“ създава мащабен маршрут между познанието и симулацията в една активна изложбена среда на взаимодействие, разполагаща научните факти като съществен източник на разбирането за света, който ни заобикаля.

Advertisement

Част от инсталацията ще бъде активна през седмицата от 12 до 19 май в работното време на музея и ще е постоянно достъпна за посетителите му. През целия месец май музеят ще представя на първия си етаж изложба от проекта, както и прожекция на филма „В малкият голям свят на прилепите“.

Местата за туровете са силно ограничени. Достъпът е свободен, но със задължително предварително записване тук: https://forms.gle/GSHfKc659rMGPoeA8

График на туровете:

  • 12 май // 16:00 ч.
  • 13 май // 16:00 ч.
  • 15 май // 14:00 ч.
  • 15 май // 16:00 ч.
  • 16 май // 15:00 ч.
  • 18 май // 16:00 ч.
  • 19 май // 11:30 ч.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:

  • автори: Антония Хубанчева и Гергана Димитрова
  • визия и интерактивни обекти: Елена Шопова
  • режисура: Гергана Димитрова
  • водещ туровете: Антония Хубанчева
  • видео заснемане, монтаж: Боряна Пандова
  • анимация: Никола Налбантов
  • музика: Павел Терзийски

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

В партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

Advertisement