Connect with us

Култура

„Истинска магия“ в Топлоцентрала

Avatar

Публикувано

на

снимка: Hugo Glendinning

Forced Entertainment, “най-добрата експериментална компания на Обединеното кралство” според в-к Гардиън, ще покаже в две поредни вечери театралния спектакъл “Истинска магия”, който дебютира с награда на публиката на Единбургския театрален фестивал. Представленията ще бъдат на 28 и 29 април от 19:30 ч. в Голямата зала на регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала. 

Легендарният театрален колектив, основан в Шефилд от Тим Ечълс, пристига у нас за втори път след участието си на 21-ия Международен театрален фестивал “Варненско лято” (2018). Една от най-ценните експортни стоки на английския театър за последните 20 години, Forced Entertainment е експериментална компания с десетки международни признания и непрекъсната творческа дейност от своето създаване до днес.

На 28 и 29 април от 19:30 ч. в Голямата зала на Топлоцентрала Forced Entertainment ще представят своя спектакъл “Истинска магия” (Real Magic), който гледаме за първи път в България в изпълнение на добре познатите артисти от трупата Ричард Лоудън и Клеър Маршал, придружени от гост актьора Джери Килик.

“Истинска магия” повежда зрителите на почти халюциногенно пътуване в запленяващ виртуозен спектакъл за големите системи, малкте капани в тях и нуждата от промяна. Спектакълът рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда. Под звуците на повтарящи се аплодисменти и изкуствен смях, трима артисти участват в невъзможна илюзия – смесица от телепатичен трик, кабаретно представление и кошмарно телевизионно шоу, която ги връща отново и отново в моменти на надежда и загуба. В свят на съмнения и втори шансове, вариации и изкривени трансформации.

Advertisement

Какво е театърът? “Може би парче време или пространство, сякаш отделени от другите време и пространство, за да можем да ги погледнем. Това чувство за събитие, различно от всекиднвения живот – събитие, с което постоянно трябва да се справяме, с което трябва да се съобразяваме или пък да се опитваме да преодолеем дистанцията с него – бих се спрял на подобно определение” – казва самият Тим Ечълс пред essentialdrama.com

Forced Entertainment е организация в националното портфолио на Арт съвета на Англия. “Истинска магия” идва в България по покана на РЦСИ Топлоцентрала и с подкрепата на Британски съвет в България. Копродуценти на спектакъла са:

PACT Zollverein Essen

HAU Hebbel Am Ufer Berlin

Künsterlhaus Moustonturm Frankfurt

Advertisement

Tanzquartier Wien Vienna

Attenborough Centre for the Creative Arts

University of Sussex and the Spalding Gray Consortium – On the Boards Seattle

PS122 NYC

Walker Art Center Minneapolis

Advertisement

Warhol Museum Pittsburgh

Билети за “Истинска магия” в РЦСИ Топлоцентрала може да намерите в мрежата на Eventim.

Continue Reading
Advertisement