Connect with us

Lifestyle

Историята на София оживява в събитие на улица “Малко Търново”

Avatar

Публикувано

на

Малко Търново — Улица на времето

Специално събитие на #soSofia на 16 юли вечерта ще разкаже интересните факти, митове и легенди от многовековната история на София, свързани с най-късата пешеходна улица в центъра на София — “Малко Търново”. Изпълнения на живо, мултимедийни прожекции, инсталации и епохално парти в бившия “Бар Луна” ще ни преведат през историите, развили се в периметъра на 60-метровата улица от 4500 г. пр.н.е. до днес. В събитието ще вземат участие актьори от Младежки театър „Николай Бинев“ с режисьор Анастасия Събева, мултимедийният колектив Phormatic, детският духов оркестър Junior Band, Васко Кръпката, кабаретни артисти и още участници, които ще бъдат обявени през идните дни.

Събитието ще отбележи премиерата на интерактивна уебстраница на sosofia.com, посветена на ул. “Малко Търново”, както и старта на серия от събития на платформата #soSofia, които разказват историите на характерните символи на града. Това е и следващата стъпка в развитието на проекта “Малко Търново — улица на времето”, който започна през 2019 г. с ремонта и обновяването на емблематичната софийска улица, и се развива с интерактивен уебсайт и кампания, реализирани с подкрепата на Столична община през 2021 г. Проектът изследва и събира разкази, снимки и легенди от цялата многовековна история на столицата, скрити зад фасадите и паветата по протежението на 60-метровата улица с целта да популяризира историята на София.

Акценти в програмата на събитието и кампанията ще са истории от 4500 г. пр.н.е., откогато датират първите археологически открития от улицата; от 2 в. пр.Хр., когато Сердика е блестяла с красотата на огромен римски театър, построен от император Траян с размери на Колизеума; Часовниковата кула от Възрожденската епоха, която била изгорена от часовникарския еснаф, за да не пречи на бизнеса им; истинската история на жълтите павета; мрачните легенди за килиите в сградата на Държавна Сигурност, използвани като разпределителна станция към концлагерите; емблематичния “Бар Луна”, чийто редовен посетител бил самият Цар Борис III и още истории, които имат потенциала да наложат ул. “Малко Търново” като още по-любим и притегателен символ за граждани и гости на града.

Можете да потвърдите присъствие и да следете програмата на събитието във Facebook събитието.

Continue Reading
Advertisement