Connect with us

Lifestyle

Историята на столицата ни в „София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество“

Avatar

Публикувано

на

София през погледа на архитекта корица scaled

Как са построени Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна в книгата, посветена на архитектурната история на София.

Знаете ли каква е историята на някои от най-ключовите сгради в родната столица, както и кой е човекът, който стои зад тяхната визия?

На пазара вече може да откриетеСофия през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество“ от проф. д. Изк. Румен Нейков – издание, посветено архитектурната история на столицата, обхващаща две напълно различни епохи, разделени от разрушителните бомбардировки на Втората световна война.

Историята на града е разказана през биографията на арх. Любомир Нейков – забележителна фигура в столичната архитектура, чиято творческа кариера обхваща периода от 30-те до 80-те години на XX век. Това е период на съществени обществено-политически трансформации, неизбежно даващи своето отражение и върху архитектурно-урбанистичното развитие на политическия център на България.

„София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество“ по забележителен начин илюстрира контрастите, но и приемствеността в двете архитектурни епохи, разказва скритите истории на едни от най-мащабните за София урбанистични проекти, рожба на съответните политически идеологии. Акцент е поставен върху безпрецедентната организация и усилия на службата за възстановяване на София от бомбардировките, чийто началник е арх. Нейков. Разбити са митовете около плана „Мусман“, в екипа по чието изготвяне  той участва, както и около плавателния канал на София. Разказани са историите на строежа на Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна. Внимание е обърнато и на реализираното и нереализирано от проектите за новия център на града при Вълко Червенков и Тодор Живков.

Advertisement

„София през погледа на архитекта е издание, в което читателят ще открие множество снимки, карти, планове и схеми, част от личния архив на арх. Любомир Нейков, много от които се публикуват за първи път.

Проф. д.изк. Румен Нейков завършва средното си образование в Софийското музикално училище през 1965 г. Следва две години цигулка в Българската държавна консерватория.  Продължава образованието си във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин, ГДР, където завършва две висши образования – цигулка и оперна режисура през 1975 г. По време на следването и по-късно е асистент на проф. Хари Купфер в Дрезденската опера и Берлинската Комише опер. Режисьор в оперните театри на Плевен, Стара Загора и София.  Директор и режисьор на Старозагорската опера (1994-1998).

От 1988  до днес е преподавател по режисура и актьорско майсторство във Вокалния факултет на НМА (от 1999 до 2008 година два мандата Завеждащ катедра Музикално-сценично изкуство). Член  е на Академичния съвет на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Има мад 70 постановки на опери, оперети и мюзикъли във всички значителни музикални центрове на България, някои от тях гостували в Малта, Гърция, Израел, Белгия, Германия, Швейцария, Франция, Испания, както и гост-режисьор в Македония. Автор е на над 170 публикации, включително в Германия, Австрия и Белгия и 6 книги. Изнася научни доклади на симпозиуми в Щатсопер, Виена; Театър на Шан-з Елизе, Париж; в Мюнхен, Майнц, Турнау. Номирниран е за „Музикант на годината“ и „Кристална лира“. Носител е на две национални награди за режисура.

Continue Reading
Advertisement