Connect with us

Музика

Марина Де Лизо с БГ двойник в продукцията “Севилският бръснар”  

Avatar

Публикувано

на

Marina De Liso 2

снимка: PR

Дни преди представянето на “Севилският бръснар” на сцената на Зала 1 на НДК, организаторите издават, че освен световните звезди Марина Де Лизо и Владислав Горай, основна роля в продукцията ще заемат техни балетни двойници.

Жизнерадостната комедия на Джоакино Росини ще бъде представена в София на 6 март, а изненадата за публиката ще бъдат танцовите аналози на петимата главни герои – Розина, Доктор Бартоло, Граф Алмавива, Фигаро и Базилио. С добавянето на балет, обичаното оперно заглавие получава необичаен танцов прочит без да се нарушава сюжетът и музикалната драматургия. Идеята е всеки от солистите певци да има свое балетно АЗ, което танцува неговите думи, емоции, разправии и страхове. Концепцията е на хореографа на балет “Арабеск” Ангелина Гаврилова, която създава феерия от движения на фона на възхитителната мелодика на ариите и партиите, композирани от Росини.

Ключовата роля на Розина от “Севилският бръснар” е поверена на италианското мецосопрано Марина Де Лизо. Тя е родена в Ровиго, където завършва консерватория, а впоследствие специализира бароково пеене в Милано. Победителка е в конкурсите „Тоти дал Монте“ през 2001 и „AsLiCo“. Пее на сцените на Миланската скала, Росини опера фестивал в Пезаро, Ла Фениче във Венеция, театрите в Каляри, Виченца, Ровиго, Барбикан в Лондон, Модена, Ферара, Шатле и Шанз Елизе в Париж.

Marina De Liso

снимка: PR

Advertisement

Именно борбата за ръката на красивата Розина е в основата на цялата интрига в операта и тя ще доведе до поредица от комични ситуации. Севилският бръснар Фигаро (Александър Крунев), е нает от граф Алмавива (Владислав Горай), за да му помогне да се ожени за Розина. Фигаро съветва графът да се маскира като студент, войник и учител, за да измами дон Бартоло (Пламен Бейков), който строго бди над девойката.

На 6 март на сцената на Зала 1 на НДК Розина ще бъде неповторима, защото ще се насладим не само на красивия тембър на Марина Де Лизо, но ще допълним образа й с балетните изпълнения на нейния танцов двойник – прима балерината Весела Василева. Само преди няколко месеца тя получи престижната награда “Кристална лира”, признание за вродената й артистичност, грация и магнетично присъствие на сцената.

Режисьор на постановката е Боян Иванов, предпочел минималистичен подход по отношение на декорите, но е твърдо решен публиката да се наслади на всеки елемент от играта на солистите и балета. Иванов е добавил екрани на сцената, на които зрителите ще проследяват близки планове на действащите лица.

Неизчерпаемото мелодично богатство на музиката на Росини ще бъде пресъздадено от оркестъра на Русенска опера и диригента Найден Тодоров.

Билети за “Севилският бръснар” все още са налични в мрежите на Ивентим и Тикетпортал, а цените са от 20 до 80 лв.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement