Connect with us

Lifestyle

Каква вода да пием през лятото за оптимална хидратация?

Avatar

Публикувано

на

Жана Величкова Pic 2

снимка: ПР

Вълнуващият свят на натуралните минерални и изворни води от Жана Величкова, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България

Познаваме ли добре водите, които избираме за хидратация? Знаем, че можем да се снабдим с минерална, изворна или газирана вода. Но невинаги се интересуваме от специфичния минерален състав на универсалната напитка, нито дали е естествено газирана, или не. Едва ли изобщо се замисляме точно как да я консумираме за максимално вкусово усещане и ползи за здравето. А когато научим повече, ще получим повече от нея.

Всъщност водата е в самото начало на произхода на всичко. Тя е твърде скромна, за да говори сама за себе си, но макар и не винаги поставяна на фокус, е неизменна част в нашето ежедневие – от това да ни помага да преминем през маратонски работни срещи, да покоряваме върховете, към които сме се устремили, до моментите, в които се наслаждаваме на любимите си изживявания – водата винаги е с нас.

Най-важната напитка 

Advertisement

Значимостта на водата за правилното функциониране на човешкото тяло предопределя ролята ѝ на най-важната напитка на планетата – източник на здраве и благосъстояние с неизмерима стойност. Не са много случаите, когато мненията на експерти, лекари и учени съвпадат напълно. По отношение на водата и нейната роля за пълноценна хидратация обаче, те имат абсолютно единодушие, определяйки я като най-здравословен избор без аналог. Известно е, че водата увеличава енергията, насърчава загубата на тегло, изхвърля токсините, подобрява състоянието на кожата, стимулира имунната система, поддържа основни физиологични функции на тялото като терморегулацията, физическата активност и когнитивната функция.

Достъпът до вода с питейни качества е право и привилегия на всеки човек. В отличие от нашите предци, изборът в утоляване на жаждата не е сведен до една единствена опция. Днес можем да избираме измежду много видове и вкусове вода, включително газирана или не.

Бутилираното качество

За много потребители бутилираната вода е най-предпочитаният и удобен начин за здравословна хидратация. Историята на бутилираната вода води началото си от Европа в далечната 1621 година. И неслучайно днес статистическите данни отреждат на категорията стабилно лидерство пред останалите бутилирани безалкохолни напитки. Изборът на европейския, а и на българския потребител очевидно отдава предпочитание на натуралните минерални и изворни води – висококачествени продукти, които предоставят на потребителите безопасна, натурално чиста напитка с уникален вкус и състав. Регламентирано от строги разпоредби относно добива, процедури за тестване, бутилиране, етикетиране и маркетинг, потребителите могат да проследят водата до естествения ѝ източник. Изискването за посочване на източника, производителя и номера на партидата означава, че една бутилка вода е напълно проследима до нейния произход. Дори денят и часът на бутилирането могат да бъдат идентифицирани. Тези фактори допълнително стимулират развитието на категориите и пазара на бутилирана вода в Европа.

Минерални и изворни води: дар от природата

Advertisement

Съществуват различни категории води, предназначени за консумация от човека, като натуралните минерални и изворните води се отличават с питейните си качества в естественото им състояние и се бутилират при източника. Дар от природата – минералните и изворните води са 100% чисти и натурални. Неповторими по състав и с природна чистота, всеки един от тези продукти е уникален. Вкусът на натуралната вода зависи от видовете скални слоеве, през които тече, и усвоените от нея минерали. Поради различния характер на скалните слоеве в различните региони всяка минерална вода притежава свой индивидуален и стабилен минерален състав и в резултат на това има уникални отличителни качества и ясно осезаем индивидуален вкус. Ето защо и най-големите песимисти, споделящи първоначално разбирането, че по принцип всички води на вкус са горе-долу еднакви, осъзнават колко погрешно е то след дегустационен експеримент. Сред огромното разнообразие на минералните води има такива с много ниско и ниско съдържание на минерални соли (съответно до 50 mg/l и до 500 mg/l), но също и води с високи нива на обща минерализация (над 1500 mg/l). Видът на минералите и техните концентрации във водата са също от голямо значение, тъй като освен вкусовите отличия, всеки минерал има специфичен ефект върху нашето здраве. Ето защо не само количеството и редовният прием на вода е от значение, но също и това, което съдържа водата. Минералите са важни за нашия организъм, но човешкото тяло не е в състояние да ги произвежда. Едновременно с поддържането на баланса на течностите, минералните води снабдяват тялото ни с ценни минерали и микроелементи, което обосновано отрежда специалното място на продуктите от категорията в нашето ежедневие.

Какво (не) знаем за газираните води

Натуралната минерална газирана вода има богата и често пренебрегвана история, която всъщност предшества човечеството. Още в далечни времена естествено газираните минерални води са били много търсени заради лечебните си свойства. Въглеродният диоксид помага на тези води да абсорбират минерали във високи нива.

Газираните води също не са еднакви. Наименованието „газирана“ използваме като общо понятие за вода, която съдържа въглероден диоксид, независимо дали той се среща естествено, или е разтворен по изкуствен път. Но Селцер /Seltzer/ или познатата у нас „газирана вода“, Сода /Club Soda/ и минералната газирана вода са различни продукти. От обикновена вода с допълнително разтворен CO2, каквато е обичайната газирана трапезна вода, и содата, в чиято формула обичайно влизат допълнително прибавен натриев хидрогенкарбонат (за мехурчета) и калиев сулфат (за вкус) до трите категории минерални газирани води – вариациите на карбонизация, вкус, състав, а и ефект са също големи.

Съгласно правилата за класификация и етикетиране в ЕС предлаганите на пазара бутилирани естествени газирани минерални води попадат в три категории: (1) „естествено газирана натурална минерална вода“, когато в природното си състояние водата съдържа въглероден диоксид и неговото количество в бутилката е същото както при източника; (2) „натурална минерална вода, догазирана с газ от водоизточника“, ако натуралната вода е дообогатена с въглероден диоксид, идващ от същото находище, но съдържанието му в бутилката е по-голямо от това при източника; и (3)„газирана натурална минерална вода“, ако въглеродният диоксид е разтворен допълнително в минералната вода и е с произход, различен от находището, от което е водата.

Advertisement

С дял от 37% газираната вода в Европа продължава да има по-високото предпочитание в сравнение с нивата на консумация в други региони и като цяло в глобален аспект. Всъщност Европа е и най-големият производител на бутилирана газирана вода, следвана от САЩ. В редица европейски страни като Германия газираните натурални минерални води са най-популярни.  Нарастващият интерес сред хората за напитки, създаващи приятна bubble сензация, стимулира търсенето на газирана вода. Независимо дали подтиквана от  предпочитанията към тези напитки като алтернатива на други, в т.ч. подсладени газирани напитки, или заради отличителния вкус, дължащ се на уникалното съдържание на минерали като калций или магнезий и ползите за здравето, популярността на газираната вода продължава да нараства в различните региони на света.

Сомелиери за вода

Вълнуващият и многообразен свят на газираните води е неизменна и важна част от разнообразието във водния бар. Те допълват превръщането на здравословната хидратация в забавна фиеста за вкусовите рецептори. Газираната вода често се използва като здравословен заместител на други напитки, включително и в коктейли, създавайки характерния гъдел и шипящо усещане в устата. Потребителите отдават допълнителна значимост на искрящия елемент и намирането на правилното ниво на карбонизация е важно, за да се гарантира, че водата предлага точното усещане за лекота, търсен вкус и перфектна комбинация с приеманата храна. Нивата на карбонизация в предлаганите на пазара води варират от нежно изтръпващо през привлекателно искрящо до цялостна експлозия – също колкото разнообразни са предпочитанията на потребителите.

Дните, когато изборът между негазираниили газирани води беше от водещо значение, вече отстъпват на по-фините детайли. Макар думата сомелиер спонтанно да кара умът да скача към вината (безбройни сортове, богати вкусови профили и хиляди винарни по целия свят), всъщност и обосновано от богатата вариантност има и сомелиери за вода. Обучените им вкусове разпознават при дегустация „на сляпо“ съдържанието на минерали и електролити на различните марки вода и отправят професионални съвети за най-добро съчетаване на водата с различни ястия въз основа на вкуса.

Подобно на виното, всяка бутилка вода има история и произход, която определя с кои храни ще си подхожда най-добре. Тази нова вълна професионалисти, за съвет към които се обръщат все повече изискани ресторанти и хотели по света по отношение на своя специален воден бар, са и ценени от индустрията за бутилирани води легитимни експерти в усилията за все по-пълно удовлетворяване на желанията и очакванията на потребителите. Няма такова нещо като „най-добрата вода“, както няма и „най-доброто вино“, подчертават професионалистите-сомелиери. Радостта от това да си гурман, както те изтъкват, е разбирането, че на продукта трябва да се наслаждаваш, защото си различен и предоставяш различни преживявания в различни контексти.

Advertisement

Жана Величкова е изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ). Организацията представлява голяма част от иновативната и динамична безалкохолна индустрия, интересите на фирми производители на напитки, на доставчици на опаковки, суровини, материали, машини и съоръжения. АПБНБ представлява над 70% от пазара на безалкохолни напитки, включително и бутилираните води. Членове на организацията са 28 български и международни компании производители, дистрибутори, ключови партньори, научни звена, оползотворяващи организации. Асоциацията е основана през 1996 година и е дългогодишен член на европейските браншови структури на натуралните минерални води (NMWE ), на производителите на безалкохолни напитки (UNESDA) и Европейската асоциация на производителите на сокове и нектари (AIJN).

Continue Reading
Advertisement