Connect with us

Култура

Как градският дизайн ни свързва с Дунава

Avatar

Публикувано

на

Római Szabadstrand

снимка: ПР

Изложбата „Дизайн по Дунав“ събира идеи на съвременни творци от Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия на Кея в Русе

Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в България, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия с най-дългата река в ЕС. Тя разгръща теми като – как се вписва Дунавът в малките и големите градове по поречието, прекарват ли хората време там, какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката и как да опазим природата в града? Изложбата събира идеи на млади творци от 5 държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунава.

В Будапеща група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В София студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема. Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунава и мечтите за живот близо до водата. И във Виена, и в Будапеща хората се къпят в Дунава. Навсякъде има места за отдих, събирания и фестивали.

Международната изложба може да се види на мястото на архитектурната инсталация „Реките на града – Русе“ на Кея, под Вития мост. Изложбата е подготвена от фондация „Колективът“ и продължава дейностите им с младежи от професионалните гимназии в Русе. За втора поредна година по идеи на ученици беше построена архитектурна намеса на Кея. Тази година изложбата „Дизайн по Дунав“ дава на младежите вдъхновение за следващия дизайн през лятото на 2023 г. – тогава те ще могат да приложат международните примери в своя град. Като част от мини-фестивала „Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.

Advertisement

Novi Sad

снимка: ПР

Фестивалната програма включва откриване на изложбата в 19:30 ч. в петък, 29.07., след което посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от DJ парти. В събота, 30.06., на мястото на изложбата ще се проведе тематично парти „Groovy’s Finest – музикална разходка по Дунава“ с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена. А следващата събота, 06.08., е третото и последно събитие към фестивалната програма – „дизайнерско парти“ с гост-диджеи.

Творбите в изложбата включват:

„Római Szabadstrand / Плаж със свободен достъп“, проект на Varos Folyo / Valyo в Будапеща, Унгария. 

Екипът на Valyo стартира инициатива за спасяване на изоставения плаж Római. Плажът е затворен през 1973 г., което води към постепенно обезлюдяване на близката вилна зона. Екипът провежда 5-дневна работна група в базата на гребния клуб Külker на брега и събира идеи за пространството. Създадени са малки архитектурни намеси и зоната е открита като безплатен плаж за 1 ден през 2019 г. В рамките на деня стотици хора посещават локацията. Инициативата се повтаря и през следващите години.

Advertisement

„Епифора – пространствена утопия и жилищен проект“, идеен проект на Katarina Dojčev / Катарина Дойчев за Нови Сад, Сърбия.

Проектът разработва идеята за жилищна структура на река Дунав върху останките от моста „Франц Йозеф“, който е разрушен през Втората световна война. Старият мост свързва Нови Сад и Петроварадинската крепост. Проектът се опитва да възстанови тази връзка, като създава утопичен град на реката с жилища, ателиета, амфитеатри, учебни пространства и няколко павилиона, които разказват за историята на мястото.

Изложбата може да бъде разгледана до 14.08. и всички събития са с вход свободен. Инициативата се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

Continue Reading
Advertisement