Connect with us

Култура

„Как да нарисуваш птица” от Жак Превер – юбилейно двуезично издание!

Avatar

Публикувано

на

Cover Kak da narisuvash ptitsa

На 11 април се навършиха 40 години от раздялата ни с поета, който възпя любовта и ежедневните битки на времето си, както само той умее – яростно, нежно, разтърсващо! По този повод „Колибри” пуска юбилейно двуезично издание на сборника „Как да нарисуваш птица”, побрал едни от най-сияйните стихове на Жак Превер. В книжарниците от 21 април!

Как да нарисуваш птица“ (изд. Колибри) съдържа емблематични творби като „Тази любов”, „При цветарката”, „Малолетните влюбени”, „За теб, моя любима” и едноименното стихотворение – „Как да нарисуваме портрет на една птица”. По думите на големия Валери Петров поетичните произведения на Превер напомнят сивите врабци, без чието пърхане и цвъртене човек не може да си представи булевардите, кейовете и парковете на Париж. „Но ако става дума за значението на поета, той съвсем не е дребно птиче и макар да е хвърчал винаги вън от купола на академичния елит, никога не е бил вън от въздуха на голямата френска култура. Съвременната световна поезия би била no-бедна, ако от неговите „Думи“ в нея не бе прозвучал обикновеният и единствен, чисто преверовски, дълбоко демократичен, нежен и кощунствен, задушевен и яростен човешки глас…” Преводът на стихотворенията, намерили място в това великолепно издание, е дело на Веселин Ханчев, Валери Петров, Иван Бориславов и Румяна Л. Станчева.

Жак Превер остава един от знаковите певци на своето време. Едва двайсет и пет годишен, той влиза официално в групата на сюрреалистите, но три години по-късно бива „тържествено изключен“ от нея. Понесен от мощния социален кипеж, който предшества образуването на Народния фронт във Франция, Превер пише безброй стихове и скечове, а през 1932 година основава театралната „Група Октомври“. Поет с бликащ талант, едновременно „гневен и нежен”, той е и автор на сценарии на филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са „Кеят на мъглите” (с Жан Габен) и „Децата на рая“, за който е номиниран за „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Превер пише и книги за деца, първата от които се казва „Приказки за непослушни деца”(1946) и също ще бъде бъде издадена от „Колибри“. Много от стиховете му дават живот на безсмъртни популярни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко.

Continue Reading
Advertisement