Connect with us

Култура

Как да се предпазим от опасните хора?

Avatar

Публикувано

на

opasnite lichnosti cover

Как по-бързо да открием зловредните личности около нас? Как да се защитим от тях? Те са четири основни типа: нарцисист, хищник, параноик и емоционално нестабилен. Това твърди в третата си книга на български „Опасните личности(ИК „Изток-Запад) Джо Наваро, който дълги години е работил като профайлър във ФБР

 Полицаят Джо Наваро е само на 22 години, когато една вечер е пратен да охранява известен колеж. По време на дежурството му от учебното заведение е отвлечено младо момиче. След години се оказва, че тя е жертва на серийния убиец Тед Бънди.

Наваро е обхванат от натрапчиви съмнения – дали е направил всичко необходимо и защо не е забелязал убиеца? Това е основната причина, заради която започва работа като профайлър в системата на ФБР.

В „Опасните личности“ Наваро е събрал целия си професионален опит, благодарение на който всеки читател може да се научи да разпознава навреме опасните хора и да се предпазва от тях.

Мнозина смятат, че онова, което гледаме в новините по телевизията и четем по страниците на вестниците, не може да ни се случи. ФБР експертът ни предупреждава, че опасността е много по-близо до нас. Защото този вид хора се срещат навсякъде – сред колеги, роднини, това може да е човекът, в който сме влюбени или чаровният непознат. Те изглеждат като всички останали, но има особености в поведението, които могат да ни помогнат навреме да разберем заплахата и да се предпазим, преди да е станало твърде късно.

Advertisement

Опасните са способни да ни засегнат по различни начини – физически, психически, емоционално или финансово. Наваро има опит от прекия си контакт с реалните престъпници и познава техните жертви. Той стига до извода, че опасните лица са четирите основни типа: нарцисист, хищник, параноик и емоционално нестабилен.

Авторът не дава отговор защо опасните личности са такива, но ни предлага практически съвети как да се предпазим от тях. Книгата е написана в съавторство с Тони Сиара Пойнтър, която е оказала неоценима помощ при структурирането на текста.

С две думи – това е изключително полезно четиво, благодарение на което можете буквално да спасите живота си, ако се наложи. От него ще научите и конкретни умения, за да сте в състояние, при нужда, да се защитите.

Преводът от английски е дело на Детелина Иванова, автор на корицата е Андрей Козарев. Освен „Опасните личности“ с логото на изд. „Изток-Запад“ вече са излезли и други две книги на Джо Наваро – „Какво казва тялото“ и „По-красноречиво от думите“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement