Connect with us

Lifestyle

Как дерматолозите лекуват белезите от акне?

Avatar

Публикувано

на

PSN 9290

д-р Бан Камуна, снимка: ПР

Според д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic най-доброто лечение на акнето е да не допускаме появата му 

Акнето е болестно състояние на кожата, при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват черни точки и зачервени пъпки с гнойни върхове. То се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите и може да остави белези по тези части на тялото. Белезите от акне се образуват, когато възпалението прониква дълбоко в кожата и уврежда дермата. 

Какви белези може да причини акнето?

Атрофични белези. Тези белези представляват малки вдлъбнатини по кожата и се срещат най-често по лицето. Атрофичните белези се наблюдават под околната кожа и могат да станат по-забележими с напредването на възрастта. По думите на д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic това се дължи на отпускането на кожата, което на свой ред води до по-забележими хлътнатини.

Advertisement

Хипертрофични белези. Тези белези се появяват най-често при акне по гърдите и гърба. Те се наблюдават над повърхността на околната кожа.

Келоидни белези. Те са подобни на хипертрофичните белези, но обикновено са много по-дебели от характерното петно ​​от акне. По-тъмни са от околната кожа и могат да причинят симптоми като сърбеж или болка.

Тъмни петна. Обезцветяването, останало след изчистването на възпалението, не е белег. Лилавите, червените или кафявите следи избледняват сами след няколко месеца.

Безопасното и ефективно лечение на белезите от акне започва с консултация. Подходящите възможности за лечение могат леко да варират в зависимост от вида на причинените от акнето белези.

При атрофичните белези от акне най-добри резултати често идват с използването на две или повече лечения. Освен познатите процедури за възстановяване на повърхността на кожата като лазерна терапия, химичен пилинг и дермабразио, други начини за противодействие на акнето са:

Advertisement

Филъри. Филърите са безопасни и ефективно запълват атрофичните белези от акне.

Стягане на кожата с радиочестота. Докато кожата се стяга, депресивните белези от акне стават по-малко забележими.

Стимулация за образуване на колаген. Тя е известна също като „медицинско микроиглиране“ или “micro-needling” на английски. Това лечение стимулира кожата ви да произвежда повече колаген.

Мезоконци. Тази процедура представлява вкарване на много малки нишки в кожата. Те оформят мрежа под белезите от акне и стимулират кожата да произвежда повече колаген в увредените зони.

Минимални оперативни интервенци. Чрез тях могат да се премахнат силно личащи белези, като се намалят размерите на белега. С времето остатъчният белег избледнява. Дерматологът или пластичният хирург може също така да повдигне белега, като разхлаби влакната под него и го приближи до повърхността, така че да е по-малко забележим, разказва д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic.

Advertisement

При хипертрофичните белези и келоиди добро решение са инжекциите, които вкарват лекарство като кортикостероид директно в белезите. Този метод може да омекоти и изглади повдигнатите дебели белези.

Какъв изход може да очаква човек с белези от акне?

Съществуват различни лечения на белезите от акне. Едни от тях могат да направят белезите да изглеждат по-малко забележими, а други могат да подобрят текстурата на кожата. Повечето белези са постоянни, но лекарят може да ви помогне да намерите правилното лечение, което да намали размера и видимостта им.

Въпреки това най-добрият начин за лечение на белег от акне е предотвратяването на появата му. По-малко вероятно е да развиете такива белези, ако започнете ранна терапия. Избягвайте да докосвате, пукате или изстисквате пъпките. Така ще да предотвратите дразненето на кожата и увреждането на подлежащата тъкан, което на свой ред може да доведе до белези, съветва д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement