Connect with us

Галерия

Как се садят космически краставици разкрива Даниел Божков в подкаста „Говори артистът“

Avatar

Публикувано

на

снимка: Росина Пенчева

Живеещият в Ню Йорк художник Даниел Божков е събеседник в новия епизод на подкаста за изкуство „Говори артистът“. Поводът за разговора е участието му в 25-ото Габровско биенале в курираната от Олаф Вестфален изложба „Тренинг за чувствителност“. Божков създава „Космическа краставична въртележка“ (Cosmic Cucumber Carousel), провокиран от амбицията на предприемача Илон Мъск да колонизира Марс и предсказанието му, че до 2050 там ще има 1 милион заселници.

Предисторията на идеята за космически краставици започва през 2000 г., когато, облечен като Дарт Вейдър, Даниел Божков прави пърформанс и се опитва да изчисти Черно море, като филтрира с кана морска вода и я излива обратно в морето. Негова снимка, на която е дегизиран като Дарт Вейдър дълго време обикаля интернет под формата на мемета. През 2021 г. самият Илон Мъск я използва за своя публикация в Туитър, а година по-късно артистът решава да продължи индиректния диалог с Мъск и му хрумва да провери какво ще стане, ако предложи да засади краставици на Марс. За целта създава 3 градини в различни точки на света, една от които е Габрово. Втората е в неговата собствена градина в Наяк, щата Ню Йорк, а третото място е почвената фабрика на Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк. Там заедно с експерт по почви и с астробиолог симулират климата на платото Кодиак на Марс и се опитват да отгледат реколта от краставици. Какъв е съставът на почвата за космически краставици, защо е ходил при ясновидка преди изложбата, какво го свързва с Лари Кинг и още дузина истории за изкуство и наука, разказани лично от Даниел Божков могат да бъдат чути в интернет страницата на подкаста www.govoriartist.at, както и в платформите Spotify, Google Podcasts и Apple Podcasts. „Откривам нещо общо между хората, които се занимават с изкуство и тези, които правят наука. Това е близостта им до непознатото и непознаваемото. И то не просто възможността да се окажеш близо до непознатото и непознаваемото, но и да ти е добре там. Повечето хора предпочитат познатото.“, споделя Даниел Божков в най-новия епизод на подкаста.

Съчетавайки аудио запис и фотография, „Говори артистът“ има за цел да популяризира съвременното изкуство сред широка аудитория, като го постига с достъпен език и атрактивна визия и фотографии към епизода. Благодарение на умелата симбиоза от изразни средства, любопитната към изкуство широка публика вече разполага с уютна и визуално привлекателна творческа медия в онлайн среда. „Разговорите изкушават слушателя да се довери на сетивата, разума и житейския си опит – достатъчен начален капитал, за да се наблюдава, преживява и коментира изкуството.“, споделя кураторката Маргарита Доровска, водеща на подкаста. Наред с нея в кухнята на новия медиен формат се труди цял екип от професионалисти в творческата сфера – фотографката Росина Пенчева и подкаст ветераните от „Говори ѝнтернет“ Владимир Петков – Каладан и Еленко Еленков. Музикалната шапка е дело на Георги Георгиев от „Остава“, а графичната идентичност е поверена на студио „Франк“. Творческият обмен е основна част от концепцията на „Говори артистът“ и е тайната съставка на успеха на подкаста, припознат от гилдията като желано поле за изява, а от слушателите – като приятелския глас на съвременното изкуство.

В предишните три епизода говорят артистите Михаил Михайлов, представил България на Венецианското биенале, вечно закачащият се с масовата култура Калоян Илиев – Кокимото и нашумялата със своя провокативен текстил Невена Екимова.

Advertisement

Всички епизоди могат да бъдат слушани безплатно в платформите Spotify, Google Podcasts и Apple Podcasts, както и в сайта www.govoriartist.at, допълнени от фотографии.

„Говори артистът“ се продуцира от Росина Пенчева и „Говори ѝнтернет“ и е съфинансиран от програма „Визуални изкуства“ на НФК.

Continue Reading
Advertisement