Connect with us

Кино

Камен Калев с нов филм

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

С ЛИЦЕ НАДОЛУ – така е озаглавен новият, трети пълнометражен филм на режисьора Камен Калев и независимата продуцентска компания Waterfront Film. Проектът е реализиран като съвместна ко-продукция между Франция, Белгия и България. Премиерата ще бъде на 13 октомври, а веднага след това, от 16-ти, филмът тръгва по кината в София и страната.

През 2012-а Калев попада на действителен случай, който го вдъхновява да започне работа по сценария на с ЛИЦЕ НАДОЛУ. След многобройни интервюта с прототипа на истинската история и задълбочени проучвания по темата, филмът е написан и снимките стартират през 2014 г.

За главната мъжка роля е поканен номинираният през 2003 г. за Сезар френски актьор Мелвил Пупо(MelvilPoupaud). Той е известен с участието си във филми на Франсоа Озон (“Swimming Pool”, “Time to leave”),КсавиеДолан („Laurence Anyways”) и Раул Руис. Мелвил Пупо е един от малкото професионални актьори във филма. Останалите са хора без опит в киното, подбрани след многобройни кастинги по автентични локации, които Калев провежда в периода 2012 – 2014. Именно така той се среща със Сехер Небиева, 16-годишно момиче, която след задълбочени тестове е избрана за главната роля във филма измежду 1200 кандидатки.

С ЛИЦЕ НАДОЛУ е трилър-драма, която засяга един наболял за българската действителност проблем – трафика на хора. Филмът насочва вниманието и към други социални проблеми като престъпността, корупцията, бедността, като основни причини България да бъде на едно от първите места в трафика на момичета, проституиращи в Западна Европа.

Advertisement

Мелвил Пупо влиза в ролата на Сами – французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той става информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с Елка, проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и те са принудени да бягат заедно. Чувствата, които се зараждат между тях, му помагат да се изправи срещу своите демони. Неговото изкупление става нейното спасение.

FaceDown Trailer from Waterfront Film on Vimeo.

Камен Калев е български режисьор, който завършва образованието си във френската академия за киноизкуство „Ла Фемис“ в Париж. Дебютният му филм „Източни Пиеси“ е представен в престижната селекция на „Петнадесетдневката на Режисьорите“ в Кан през 2009 г. „Източни Пиеси“ взима и наградата за най-добър филм, режисьор и актьор, присъдена на Христо Христов по време на Токио Филм Фестивъл. Две години по-късно Калев стартира снимките на втория си филм „Островът“ също с премиера в Кан през 2011 г. В него главните роли изиграват френската актриса и топ модел Летисия Каста и датският актьор, известен от „Ангели и Демони“, ТуреЛиндхард. През 2014-а Камен Калев отново е в Кан с проекта „Мостовете на Сараево“, който е режисиран от 14 европейски режисьори, сред които Жан ЛюкГодар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др. В частта на Калев взима българският актьор Самуел Финци, който играе ролята на Франц Фердинанд.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement