Connect with us

Lifestyle

Алкохолът е лош шофьор

Avatar

Публикувано

на

Kamenitza_Alcohol_Bad_Driver_2014_KeyVisual

Броят на тежките пътно-транспортни произшествия, причинени от шофиране след употреба на алкохол е намалял с 21% през 2014 г. в сравнение с 2013 г., сочат данни на Главна дирекция „Охранителна полиция“ на Министерство на вътрешните работи. Общият брой инциденти на пътя, породени от шофиране в нетрезво състояние, е 601, от които 155 са тежки (съответно 625 и 197 за 2013 г.). В отчитания период от 1 януари до 30 октомври 2014 г., са регистрирани 13 242 случая на шофиране след употреба на алкохол, от които 44% са случаите на водачи с нива на алкохол в кръвта над 1.2 промила. МВР е основен партньор на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, организирана от Каменица АД, чието седмо издание стартира в края на миналата година под мотото #БЕЗКОЛАТАСЪМ.

От статистиката на МВР става ясно още, че през юли са регистрирани най-много инциденти на пътя, причинени следствие употребата на алкохол от страна на шофьорите – 16% от тежките ПТП за 2014 г. Данните сочат още, че 93,5% от всички случаи на пътно-транспортни произшествия след употреба на алкохол, са причинени от мъже, а от всички тежки инциденти (155) само в два случая пияният шофьор е бил жена.

Областите, в които броят на тежките инциденти е над средния за страната, са: Бургас, Благоевград, Варна, Стара Загора и Пловдив. Интересен е фактът, че макар и най-многолюдният град в България, от големите градове София е с най-малко регистрирани пътни инциденти заради пили шофьори за 2013 г., а през 2014 г. само Пловдив и Бургас са с по-малко подобни случаи. В столицата тежките катастрофи, причинени следствие употреба на алкохол, са намалели с близо 1/5 в сравнение с 2013 г.

Превантивните мерки, които оказват влияние върху поведението на шофьорите са комплексни, допълват от МВР, и представляват съвкупност от мероприятия, реализирани от държавни и обществени институции, ангажирани пряко с постигането на високи резултати в областта на безопасност на движението. „Особена роля имат служителите на МВР, медиите и неправителствените организации, но и участниците в движението, които повишават непрекъснато своята култура на поведение на пътя и представителите на бизнеса, които влагат идеи и средства за подобряване пътната безопасност, провеждайки информационни кампании. Именно поради тази причина Главна дирекция „Охранителна полиция“ подкрепи за седма поредна година кампанията на Каменица АД „Алкохолът е лош шофьор“.“, споделя Тодор Гребенаров, директор на ГД „Охранителна полиция“ към МВР.

В рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ в края на 2014 г. бе проведено национално представително проучване за нагласите на българите към един от най-чувствителните проблеми на обществото ни – шофирането след употреба на алкохол. Неговите резултати показаха, че повече от 86% от българите смятат, че алкохолът е лош шофьор. Непосредствено след проучването на социологическа агенция BluePoint Каменица АД проведе серия от активности в София, Варна, Пловдив и Бургас, където над 700 души взеха участие в специално проучване, наречено „Алкохолът е лош шофьор. А ти?“. Онлайн приложението бе създадено с помощта на криминалния психолог Росен Йорданов, който дефинира трите основни психологически профила на водачите. Целта на теста бе да се установи какъв тип шофьори са българите, излезли вечер да се забавляват, независимо дали са с или без колата си. Малко над половината, или 54% от анкетираните попадат в групата на отговорните шофьори, които не биха шофирали, след като са пили. 19% от анкетираните са от така наречените „първосигнални шофьори“, за които емоцията е преди разума и които лесно могат да бъдат разубедени да не шофират в нетрезво състояние. В третата група попадат 27% от т.нар. „импулсивни нарциси“, които мислят предимно за себе си и често са безотговорни към останалите участници в движението, изявявайки често готовност да шофират след употреба на алкохол.

Advertisement

Инициативата „Алкохолът е лош шофьор“ се осъществява и с любезната подкрепа на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и Български Червен Кръст.

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е една от ключовите социално-отговорни инициативи на Каменица АД. Тя е част от по-голяма платформа за корпоративна отговорност в рамките на компанията майка – Molson Coors Brewing Company, наречена Our Beer Print, или „Нашият бирен отпечатък“. В основата на стратегията за корпоративна отговорност на Каменица АД е разбирането, че всеки път, когато някой вземе бира в ръка, след нея остава бирен отпечатък под формата на мократа следа, която остава на бирената подложка. „Където и да произвеждаме и продаваме нашата бира, оставяме своя отпечатък върху обществото, околната среда и нашите хора. Ето защо, на водещо място за нас са отговорното бизнес поведение към общностите, в които развиваме своя бизнес и към нашите служители, опазването на околната среда и, не на последно място, отговорната консумация на алкохол. В нашето корпоративно ДНК е заложен стремежът, следата, която „Каменица“ АД оставя след себе си, да бъде възможно най-позитивна.“, разказва Марко Ниавро.

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор“:
Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” е част от дългосрочната корпоративна политика на „Каменица” АД. Тя акцентира върху една от най-актуалните теми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Тя е и логично продължение на подписаната от „Каменица” АД през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. „Каменица” АД е и единствената пивоварна компания, която произвежда българска безалкохолна марка бира – Kamenitza Безалкохолна. От началото на 2012 г. посланието и уеб-сайтът на „Алкохолът е лош шофьор” са изписани върху кена на Kamenitza Безалкохолна. Ценностите на кампанията кореспондират и с глобалната политика на Molson Coors Brewing Company – водеща глобална пивоварна компания, включена в Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index) и лидер в класацията в сегмента „Напитки” на индекса, част от която е „Каменица” АД.

Признания:
От самото си създаване „Алкохолът е лош шофьор” е носител на множество отличия. През 2008 г. инициативата е оценена като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС. През 2013 г. кампанията спечели първо място в категория „Кампания за устойчиво развитие” в конкурса на Българската асоциация на ПР агенциите – BAPRA Bright Awards 2013, а през 2012 г. – първо място на „Годишните награди за пътна безопасност” за инициатива, организирана от фирма, както и сребърно отличие в Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ в категория „Инвеститор в обществото”. Кампанията е обявена и за една от 5-те най-добри в категорията си за района на Европа, Близкия Изток и Африка в SABRE Awards. През 2013 г. кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ спечели първото място в категорията „Обществено значима кампания на годината“ на международните бизнес награди Stivie.

За “Каменица” АД:
„Каменица” АД, водеща пивоварна компания в България е част от Molson Coors Company. Компанията оперира с две пивоварни в Пловдив и Хасково. Общият брой на заетите в дружеството възлиза на около 700 работници и служители и с това компанията е и най-големият работодател в бирената индустрия. За последните пет години „Каменица” АД е инвестирала повече от 90 млн. лева, по-голямата част от които са вложени в пивоварните в Хасково и Пловдив. За повече информация: www.kamenitzacompany.bg.

Advertisement

За Molson Coors Brewing Company:
Molson Coors Brewing Company е водеща глобална пивоварна компания, която предлага изключителни брандове на почитателите на бирата в целия свят. Компанията произвежда и продава портфолио от водещи примиум марки като Coors Light, Molson Canadian, Carling, Staropramen, Blue Moon, и Cobra – в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. В Канада компанията оперира чрез Molson Coors Canada; в САЩ – чрез MillerCoors; във Великобритания и Ирландия – чрез Molson Coors UK; в Централна Европа – чрез Molson Coors Central Europe, а извън тези пазари – чрез Molson Coors International. Molson Coors е включена в Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index), като непрекъснато търси нови възможности за оптимимизиране в сферата на корпоративната отговорност. За повече информация посетете корпоративния уебсайт на компанията: www.molsoncoors.com.

Continue Reading
Advertisement