Connect with us

Общество

Карин дом: Нов терапевтичен център

Avatar

Публикувано

на

Karin dom nov terapevtichen center 4

снимка: ПР

Карин дом разказва в 25 фотографии 25-годишната история на една от първите граждански организации в България

Събитието се организира с любезното домакинството на посланик Роб Диксън в подкрепа на новия терапевтичен център, който Карин дом строи във Варна.

Нов модерен терапевтичен комплекс за деца със специални потребности се строи във Варна от Карин дом. Изцяло предвиден и оборудван за прилагане на съвременни методи за терапия на деца, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. Неправителствената организация разчита на много доброволци и дарители не само във Варна, но и в цялата страна и чужбина.

В подкрепа на терапевтичния център, Карин дом организира дарителско събитие „Посланици на доброто“. Инициативата ще събере приятели и съмишленици в резиденцията на посолството на Великобритания на 11 май. Срещата ще открият британският посланик Н.Пр. Роб Диксън и изпълнителният директор на Карин дом – Борислава Черкезова. За да разкаже през очите на хората, организацията ще представи фотографска изложба с кадри, направени в Карин дом, с децата, специалистите, по време на събития или по време на терапия, с родители и приятели. Изложбата ще покаже в 25 фотографии една 25 годишна история на реални хора, събития и детски съдби. Изложените фотографии ще могат да бъдат поръчани след събитието, което ще бъде обявено на сайта на Карин дом: www.karindom.org.

Advertisement

С построяването на новия специализиран център, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, който основава Карин дом преди 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

Това поставя и началото на Карин дом, неговата мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна. До момента организацията се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

В дарителското събитие се очаква да се включат настоящи и бъдещи партньори на организацията, представители на бизнеса, дипломати, официални лица, приятели и медии. Организацията ще разкаже повече за своята работа, за успехите на децата със специални потребности и техните семейства. Ще бъдат обявени и целевите нужди и възможностите за дарения за завършването на терапевтичния комплекс, както по време на събитието, така и на страницата на организацията тук: https://building.karindom.org/.

Водещ ще бъде чаровният Игор Дамянов, млад инфлуенсър и познато лице от БНТ.

По време на изложбата ще има и благотворителна продажба на книгата „Първите 25 години на Карин дом“ с автор Даниел Пенев, както и среща със самия автор.

Advertisement

Срещата се реализира по проект: „Дарителството като инструмент за подкрепа на значими каузи и изграждане на активно гражданско общество“, финансиран от Сдружение „Платформа АГОРА“.

Continue Reading
Advertisement