Connect with us

Tехнологии

Карлсберг преоткрива първоизточника на светлото пиво

Avatar

Публикувано

на

Re brew 3

Някога варенето на бира е било непредсказуем процес, водещ до получаването на негодна за консумация бира поради феномен, познат като „бирена болест“. През 1883 г., изследователската лаборатория на Карлсберг прави революционна стъпка в пивоваренето с откриването на чистата мая, която позволява да се създаде качествена бира от всяко варене.

Тъй като „бирената болест“ е често срещан проблем по онова време, Карлсберг раздава безплатно своето откритие – чистата мая, носеща името “Saccharomyces Carlsbergensis”, на други пивоварни. Днес повечето светли бири, включително големи международни марки, произхождат именно от откритието на тази мая и произведените от нея продукти.

„Без нея нямаше да имаме вида бира, която сега заема 90% от световния пазар“, споделя британският водещ бирен историк – Мартин Корнел.

Наскоро учени от лабораторията на Карлсберг направили невероятно откритие в старите изби на компанията в Копенхаген, Дания. Те намират една от първите бири, варени с оригинална чиста мая от 1833 г. След една година интензивни проучвания успяват да извлекат от бутилката живи клетки на маята.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]Re-brew 2[/media-credit]

По повод 140-тата годишнина на изследователската лаборатория на Карлсберг (Carlsberg Research Laboratory) изтъкнати учени и пивовари от тази лаборатория подлагат на повторна обработка и пресъздават първата в света качествена бира по възможно най-автентичния начин, като използват оригинална чиста мая и точно същата рецепта, съставки и техники за варене, както през 1883 г. Резултатите са доказателство, както за историческите открития в изследователската лаборатория, така и за всеизвестните качества на съвременната лаборатория на Карлсберг.

Advertisement

Председателят на фондация „Карлсберг“ (Carlsberg Foundation) и на Настоятелството на изследователската лаборатория на Карлсберг професор Флеминг Бесенбахер споделя: „Лабораторията е известна с някои от най-удивителните открития през изминалия век, вариращи от метода за извличане на чиста култура мая на професор д-р Емил Хансен до изобретяването на pH-скалата, концепцията за протеиновите структури и характеризирането на ензимите. Лабораторията на Карлсберг остава перла в короната на компанията по света и тази бира, първото качествено пиво в историята, е преработена и съживена в чест именно на историческите изследователски разработки и съвременните постижения.“

За първи път от повече от 100 години, мъже и жени ще пробват бира, която не само е предшественик на повечето видове светло пиво днес, но и изява на уникалните способности в изследователската лаборатория на Карлсберг.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]Re-brew 4[/media-credit]

Стив Хинди, председател и съосновател на пивоварната в Бруклин и бивш председател на „Американската асоциация на пивоварите“, коментира: „Да имаш възможността да се върнеш към архивите на Карлсберг и да пресъздадеш оригиналната бира-първоизточник е изключително вълнуващо и нямам търпение да я пробвам“.

За повече информация

Регистрирай се, за да получиш глътка история, да научиш повече за основоположника на качествената светла бира и да гледаш трейлъра на предстоящия филм за процеса на варене: www.carlsbergfoundation.dk

Advertisement
Continue Reading
Advertisement