Connect with us

Култура

Книга събира мъдрите мисли на колосите на световната литература

Avatar

Публикувано

на

Чехов, Юго, Толстой, Сервантес са част от сборника „Най-умните афоризми на света“

 „Повечето писатели възприемат истината като най-ценното нещо, което притежават. Ето защо я пестят“, пише Марк Твен. От 19 октомври на книжния ни пазар вече се намира книга, която не просто съдържа истина на всяка страница, но и по всички въпроси. Сборникът „Най-умните афоризми на света“ от издателство „Кръг“ е безценно издание, по чиито страници читателите ще открият прозрения на колосите на световната литература. Те са извадени от най-значимите им произведения под съставителството на Лидия Геловска, а корицата е направена от Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Мъдростта на Сервантес, Гьоте, Достоевски, Толстой и Чехов никога не е приемала по-концентрирана форма. Несравними в своята проницателност са думите на Юго, Джеръм К. Джеръм и Оруел, Оскар Уайлд, Марк Твен и Стефан Цвайг.

„Най-умните афоризми на света“ не обхваща всички мислители, раждали се по нашата земя, но е най-краткият път да се натрупат знания по теми и сфери, върху които човекът е прекарал векове в обмисляне и чудене. Писателите разгадават битови енигми като брака, изкушения като парите, пиенето или тютюнопушенето. Размишляват и върху възвишени теми като грижата за духа, вярата и Бог, идеалите, смисъла на съществуването.

„Най-умните афоризми на света“ не събира просто прозорливи мисли. Тя изследва човека и понякога сложните за него взаимоотношения с другите. Открива истини за любовта и щастието, за страданието и състраданието. Припомня значението на възпитанието и образованието, на изкуството. Разсмива ни с мисли за глупостта, греха, властта и политиката или народната психология на различни народи. Тя е едновременно комедия, политически трилър, сатира на обществото, исторически и духовен пътеводител.

Advertisement

И ако са верни утешителните думи на Толстой, че да се прочете една добра книга в живота е напълно достатъчно, то този сборник би бил най-добрият избор.

Continue Reading
Advertisement