Connect with us

Култура

Книгите се завръщат на площад Славейков в аудио празник

Avatar

Публикувано

на

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площада за празника 

За втора поредна година Storytel съживява любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов “Звукът на българската литература“. Мултижанровата аудиоинсталация на Storytel ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова–Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки “Скритите букви”, които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

Любимият площад „Славейков“ ще се трансформира в цветна и празнична зона, в която през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература. През целия следващ месец на площада остават и пейките с форма на букви от кирилицата на фондация “Прочети София”, които съчетават типография и поезия в градска среда и създават нови места за четене и срещи на открито. Досега арт инсталацията е гостувала в Париж, Рабат, Берлин, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер и Гент и ще остане на площад Славейков от 20 май до 20 юни.

През целия ден на 24 май посетителите и минувачите на площада ще могат да преминат през три литературни зони – детска, класическа, съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудио откъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски,  Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова – Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори. На живо в програмата на празника ще се включват и известни български автори и разказвачи от голямото семейство на Storytel.

Програма: 

Advertisement

11:00 Зона Детска литература, пред Столична библиотека — четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel „Феята от захарницата“ на издателство “Рибка” от любимия разказвач на малки и големи — актрисата Силвия Петкова. Среща с авторката Катя Антонова и автографи.

15:00 Зона Класика — беседа с малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около площад Славейков от литературната историчка Катя Зографова. Със своите над 15 издадени книги тя е автор и водещ и на популярната литературна разходка „Непознатите класици“. Нейната беседа ще започне в близост до пейката на Славейкови, а историите й ще се леят като водопад точно под голямата книга в началото на площада, от която през целия ден ще звучи класическа българска литература.

17:00Зона Съвременна литература — при пейките-букви в центъра на площада — среща с авторите Мария Касимова–Moaсе и Рене Карабаш, литературно четене на избрани техни откъси и автографи.

Събитието “Звукът на българската литература” се случва по инициатива на Storytel и идея на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement