Connect with us

Общество

„Книги за смет” се завръща във Варна

Avatar

Публикувано

на

IMG 6097 2

Кампанията „Книги за смет” се завръща в град Варна след три години отсъствие! Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда и четенето ще се осъществи на 29 май с подкрепата на общината. Локация пристанище Варна, социализираната част.

При огромен интерес преминаха изданията на кампанията досега в София, Плевен и Велико Търново. В столицата бяха рециклирани над 5 тона и половина пластмасови отпадъци и раздадени близо 4500 книги. В Плевен участниците отново достигнаха до 2 тона и половина предадена за рециклиране пластмаса, подобен резултат както през 2015 г. Във Велико Търново обаче кампанията премина с двойно повече участници от миналата година, като опашката обикаляше през целия паркинг пред Mall Велико Търново. Организирано участие в инициативата взеха и възпитаниците от Националния военен университет „Васил Левски” в града, които предадоха 35 кг пластмасови отпадъци.  Двойно по-голямо от миналата година е и събраното количество пластмаса там, близо 2 тона.

И през тази година много голям процент от участниците са деца, младежи и цели семейства. В кампанията по традиция участват и цели класове. Така например 3Б клас от 105 СОУ „Атанас Далчев” в София бяха събирали пластмасови отпадъци през цяла година и предадоха рекордните 31 килограма.

Най-търсените книги през тази година са „Тайната градина” и „Макс и Мориц”, специално издадени за кампанията от организаторите издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum”, с помощта на партньорите им от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново, Кюстендил и Варна.

Книги за смет продължава на 14 май пред Пантеона в Бургас и на 22 май, за първи път, от 10 ч. в центъра на град Кюстендил.

Advertisement

Подробности за инициативата може да следите в социалните мрежи, както и в сайта на Фондация “Credo Bonum”.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″]IMG_6185[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement