Connect with us

Събития

Кои са ГЕРОИТЕ на 2022 г.?

Avatar

Публикувано

на

Nominirai GEROITE 2022 jpg

 Всеки може да номинира доброволец, организация, журналист и компания за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отваря номинациите за Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ.

За шеста година ГЕРОИТЕ ще отличат хора и организации, допринесли за развитието на доброволчеството в България. 

До 20 февруари на awards.timeheroes.org всеки може да номинира доброволци, неправителствени организации, компании и журналисти, заедно с техните добри дела и заслуги, реализирани в периода януари – декември 2022 г. 

А защо номинациите са важни? 

Advertisement

Те правят видимо усилието на хора, чиито имена доскоро рядко срещахме в новинарския поток от кризи. 

Доброволчеството все повече се превръща не просто в благотворително даряване на личното време или начин да придобиеш повече умения, а в усилие, което прави опит да компенсира болезнени социални липси, отстоява активни граждански позиции и в крайна сметка настоява за повече внимание към хората и заобикалящата ни действителност. Точно затова призът ГЕРОИТЕ е възможност за поглед към онези хора от обществото ни, които проявяват тази специална грижа. И тъй като това не е състезание, а единствено жест на обществено признание и благодарност, то номинациите не се обявяват предварително и отличените доброволци за 2022 г. ще бъдат известни едва след церемонията през април.

Специално жури ще разгледа всички номинации и ще предложи  тазгодишните носители на приза ГЕРОИТЕ. В журито него ще влязат личности с активна гражданска позиция. Тяхната задача ще е да откроят доброволчески истории и техните създатели, които са вдъхновяващи, смели, новаторски, израз на активна общественополезна дейност и позиция, или пример за значително положително въздействие върху дадена кауза или общност.

„През изминалата година станахме свидетели на жестове на солидарност, които показаха, че доброволчеството има изключително значение за обществото в моменти на кризи. Без хората, които даваха 24-часови дежурства, за да посрещат бягащите от войната, без онези, които запалиха колите си и отидоха в наводнените села в Карловско, човешката трагедия щеше да има още едно измерение: липсата на загриженост. За радост обаче, въпреки всички затруднения, въпреки по-бавната реакция от страна на държавата и хаоса, има хора, които действат. В същото време много доброволци и организации продължиха да помагат на стотици ежедневни фронтове на най-уязвимите – възрастните хора, крайно бедните, децата в неравностойно положение, хората с увреждания, бездомните животни. И с тези награди за пореден път искаме да  кажем на всички тях нашето „благодаря и да отпразнуваме доброто – защото то заслужава внимание, казва Наталия Иванова от екипа на фондацията.

В миналогодишното издание на ГЕРОИТЕ бяха отличени 15 изключителни доброволчески примера, сред които Анна Илийчева, която възстановява библиотеката и читалището в село Негован, група доброволци, гасили пожари през 2021 г., ромски студенти от медицински специалности, които работят и като медиатори, подкрепящи своите общности, доброволците на Свв. Георги, раздаващи топла храна на нуждаещи се, както и Мая Методиева, която помага на хора в Северозападна България.

Advertisement

Наградени бяха още фондация „Съвет на жените бежанки в България“ за своя приобщаващ подход по отношение на хората, търсещи закрила в страната, фондация „Спаси Странджа“ за природозащитната си доброволческа дейност, сдружение „Образование без раници“ за дигитализация на образованието и превода на уроците на Кан Академия, както и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за безвъзмездната правозащитна подкрепа, която оказва.

Статуетки получиха и „Кока-Кола ХБК България“ за доброволческата си политика спрямо младежи, Harmonica – за екологичните си акции и политики, както и „Алианц България“ – за летящ старт в доброволчеството.

Отличени бяха журналистите Зарина Василева от OFFNews, Паулина Гегова-Карамфилова, която отразява работата на неправителствени организации от Южен централен регион, както и проектът „Последният дар на човека“ на Димитър Панайотов и Александър Николов, който разглежда чувствителната тема за донорството на органи в България.

От 2012 г. досега TimeHeroes.org помага на българите да подкрепят социални и културни инициативи с времето и уменията си. С над 90 000 регистрирани доброволци, обединени около 2598 инициативи на над 1070 неправителствени организации (НПО) и активисти в цялата страна, платформата е основният източник на доброволци и дарения за добри дела.


Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ се осъществяват с подкрепата и под патронажа на Фондация “Америка за България”

Advertisement
Continue Reading
Advertisement