Connect with us

Култура

Кой е „Бащата на атомната бомба“ – на пазара излиза мащабната биография „Опенхаймер. Американският Прометей“

Avatar

Публикувано

на

Епохалният труд е вдъхновението зад предстоящия едноименен филм на режисьора Кристофър Нолън.

В навечерието на 2023 година на пазара се появява епохалната биография Опенхаймер. Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин, чиято мащабна екранизация се очаква догодина под режисурата на Кристофър Нолан и с участието на редица знакови имена като Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни Джуниър, Кенет Брана и други.

Отличеното с награда „Пулицър“ изследване проследява живота на „бащата на атомната бомба“ Робърт Опенхаймер – една от най-иконичните фигури на миналия век – харизматичен физик, който след края на Втората световна война се превръща в най-популярния учен на планетата… а впоследствие и в най-знаковата жертва на комунистическата истерия в САЩ в началото на Студената война.

В триумфа и трагедията в живота на големия учен се отразява бурната американска история между двете световни войни и първите десетилетия на надвиснал ядрен апокалипсис над света – страхове, които изглеждаха забравени до последните месеци в контекста на войната на Русия в Украйна.

Изданието проследява пътя на Опенхаймер от ръководната му позиция в гигантския проект за създаване на атомната бомба, през противопоставянето му след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки срещу собственото му творение, призива му за международен контрол над ядреното оръжие, та до въвличането му в унизителен процес, в който е обвинен едва ли не, че е дългогодишен комунистически агент.

Advertisement

Писана в продължение на четвърт век, тази впечатляваща биография се основава на хиляди документи, събирани от архиви и лични колекции в САЩ и чужбина. Тя черпи от собствения огромен архив на Опенхаймер в Библиотеката на Конгреса и от безброй страници записи на ФБР, натрупани за десетилетия строго наблюдение.

Сред тези над 800 страници читателите ще „чуят“ гласа на учения, запечатан от записващите устройства, а после прехвърлен на хартия, ще прочетат интервюта с близо сто от най-близките му приятели, роднини и колеги. Пред тях ще се обрисува детайлният портрет на един забележителен ум, разкрил пред човечеството ядрената епоха, а след това положил неуспешни усилия – каквито светът продължава да полага и до днес – да премахне опасността от ядрена война.

Едновременно блестящ и наивен, страстен защитник на социалната справедливост и неуморен правителствен съветник, чийто стремеж за овладяване на надпреварата в ядреното въоръжаване му печели могъщи бюрократични врагове.

Детайлна и безпристрастна, „Опенхаймер: Американският Прометей“ от Кай Бърд и Мартин Шъруин проследява невероятната съдба на човек, който подобно непокорния гръцки титан, дарява на света оръжие, разкриващо необятни възможности, но и криещо в себе си пагубна сила. Сила, чието овладяване зависи само и единствено от ясното осъзнаване за размерите на „подарената“ мощ. И именно това остава посланието на Опенхаймер и до днес.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement