Connect with us

Lifestyle

Колекционерски бижута с един от най-редките скъпоценни камъни в света – танзанит гостуват в София

Avatar

Публикувано

на

rabia mula

снимка: ПР

Огърлица с 40-каратов танзанит, общо 8 карата диаманти и 100 грама злато е едно от колекционерските бижута с изключително редкия камък, които гостуват за кратко в София. Ювелирният шедьовър носи името Zawadi, което на езика на племето масаи означава “Дар от боговете”. Той е част от личната колекция на Рабия Мула, посланик на международната асоциация на индустрията за скъпоценни камъни (ICA). Експертът в оценката на цветни скъпоценни камъни е у нас като част от обиколка за популяризиране на танзанита в Европа по случай 50 години от откриването на камъка.

Танзанит е един от най-редките скъпоценни камъни в света – 1000 пъти по-рядък от диамантите. Залежите са ограничени, а единственото място за добив е малък ареал в Танзания в полите на планината Килиманджаро. Открит през 1967 година, камъкът получава името си от известнен нюйорски бижутер. Дизайнерите на бижута по света го ценят високо заради изключителния му син цвят и способност да пречупва светлината в различни нюанси, което според експерти го прави по-красив и от сапфирите. Създаване на синтетична имитация на практика е невъзможно.

Танзанитът предлага и много добри инвестиционни перспективи заради ограничения добив, който се очаква да се изчерпа до 15 години. Съответно световните експерти прогнозират постоянно покачване на цените в дългосрочен план. В момента според размера и качеството на камъка те варират от 200 до 1000 щ.д. на карат.

zawadi

снимка: ПР

Обичайно след обработката танзанитът има син цвят в разнообразни нюанси, като всеки един камък е уникален и не може да има повторение. Танзанитът се среща и в по-редки нюанси на зелено и жълто, а розовият танзанит е сред най-редките скъпоценни камъни в света.

Вярва се, че камъкът е зареден със силна положителна енергия и действа като мощен антидепресант. Той е наричан “камък на новото начало” и ‘’камък на новия живот” и се вярва, че носи късмет и добра поличба за всеки нов етап в живота. Затова е предпочитан подарък при раждане на дете, и един от камъните, използвани при изработка на годежни пръстени.

Advertisement

Бижута с танзанит носят много популярни личности по света, сред които Кейт Мидълтън, Сара Джесика Паркър, Кати Пери. Твърди се, че пръстенът, който Джей Зи подарява на Бионсе за раждането на първото им дете е с танзанит.

“Много съм впечатлена, че в България срещнах хора със сериозни познания за скъпоценните камъни – от университетски преподаватели до талантливи дизайнери на бижута. Вярвам, че танзанитът тепърва ще добива популярност тук, както и в Европа като цяло.”, обясни Рабия Мула. “Важно е хората да знаят обаче, че винаги трябва да търсят камък с доказан произход и необходимите сертификати за качество.”, допълни тя.

Колекционерските бижута, както и фасетирани танзанити с изключително високо качество любопитните могат да видят в бутик Amodoria в столичния Bulgaria Mall до края на седмицата.  Сред уникатите са пръстени със зелен и виолетов танзанит, обеци с танзанит и диаманти и колиета с фасетиран танзанит над 10 карата. В Amodoria са изложени и други скъпоценни камъни със сертификат и високо качество – рубини, зелени гранати, сини топази, диаманти, аметисти, могранит и др.

Continue Reading
Advertisement