Connect with us

Култура

„Колибри“ и „Жанет 45“ са тазгодишните носители на наградата „Златен Лъв“

Avatar

Публикувано

на

EMO 2782 scaled

Фотограф: Емона Цончева

Призът е най-високото отличие в издателския бранш и се връчва за най-добър издателски проект

Експертно жури в състав: проф. Виктор Паунов, проф. д. ф. н. Милена Кирова и Веселина Райжекова (преводач), след проведена дискусия и явно гласуване единодушно реши тазгодишната награда „Златен лъв“ да отиде при издателство „Колибри“ / Colibri Books за книгата „Ад“ на Данте Алигери. Престижното отличие се присъжда от Асоциация „Българска книга“ – за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение. Проф. Милена Кирова връчи златната статуетка на Силвия Вагенщайн – една от основателите на издателството.

ИК Жанет 45 / Издателство „Жанет 45“ бе удостоено със „Златен лъв“ за книгата „Оловна тишина“ на Ивайла Александрова. Наградата се връчва за издателски проект с най-голяма обществена значимост – за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен или медиен интерес, издадени в периода от декември 2021 г. до ноември 2022 г. В номинирането и определянето на наградата традиционно участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година журито е в състав: Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева. Иво Тодоров връчи приза на Красимир Лозанов.

Издателство „Колибри“ получи и две грамоти за книгите: „Живко Петров. 20 прелюдии за пиано“ от Живко Петров – стилен албум в черно-бяла естетика, обединяващ музика, слово и фотография, а също и за „Бисерна поредица“ – за принос към съвременната култура на български език с изчистен, стилен дизайн, постигнат с минимални изразни средства.

Advertisement

Грамота беше връчена и на издателство „Сиела“ за „Стихотворения“ на Виктор Пасков – за принос към историята на българската литература, словесно-визуален ансамбъл, приобщаващ колажи и оригинали от личен архив.

Грамота получи и издателство „Жанет 45“ за „Какво е да си майка“ от Мая Дългъчева – за тематично предизвикателство, елегантен и синтетичен графичен език, качествена полиграфия, предполагаща добра функционалност.

Церемонията по връчването на годишните награди на Асоциация „Българска книга“ се състоя късно снощи в НДК. Председателят на асоциацията Десислава Алексиева благодари на своите колеги за светлината, с която изпълниха Националния дворец на културата през седмицата на панаира на книгата. Благодари им за всяка една книга, излязла изпод ръцете им през годината, защото в нея са събрани любов, мъдрост и сила.

„Българските издания стават все по-добри, а с това – и българските издателства, което на свой ред променя хората и времето, в което живеем“, каза още Алексиева. Тя призна, че е очарована от наградените издания, защото показват изкуството на книгоиздаването в неговата пълнота – от съдържанието, през оформлението, редакцията, корицата, печата…

„Вярвам, че книгата е основната причина за всяка обществена трансформация и съм убедена, че всеки един от вас е воден до голяма степен от тази идея. Ето защо, в навечерието на Коледа и Нова година искам да ви пожелая преди всичко здраве, но и вдъхновение, и сила! Трудностите пред нас няма да стават по-малки, ние трябва да ставаме по-големи, за да можем да ги преодоляваме по-лесно“.

Advertisement

В заключение тя благодаря на колегите си за #КаузаГРАМОТНОСТ, която е отколешната мисия за всяко едно издателство по отделно “и благодарение на това вече е национална кауза, която се надяваме скоро ще се превърне и в дългосрочна национална стратегия“.

Continue Reading
Advertisement