Connect with us

Музика

Концертът на Dead Can Dance е тази събота

Avatar

Публикувано

на

Brendan Perry

снимка: ПР

Митичната формация ще ни омагьоса с обновена програма, нови аранжименти и още по-въздействащи визуални ефекти

Броени дни остават до дългоочакваното завръщане у нас на митичното дуо Dead Can Dance. Тази събота, 14 май, Брендан Пери и Лиса Джерард ще излязат на сцената на зала 1 на НДК за първи път пред столична публика заедно с група от 7 музиканти и ще представят химни на три десетилетия от албуми като  The Serpent’s Egg (4AD, 1988), Aion (4AD, 1990) и Into The Labyrinth (4AD, 1993), както и излезлите през това хилядолетие Anastasis (2012) и Dyonisus (2018).

Вече един месец Dead Can Dance покоряват европейските сцени с актуалното си турне Europa-2022, отличаващо се с изключително ниво на музикално и сценично обезпечаване, довеждащо публиката до не по-малко от екстаз.

В редица интервюта пред европейски медии, в това число и български, Брендан Пери разкри, че е посветил цяла година на аранжирането и подготовката на обновена програма с различни аранжименти и нова звучност, така че спектакълът да бъде много по-добър от предния. На нови инструменти музикантите ще изсвирят познати композиции, които ще прозвучат и в хорово изпълнение на всички 7 членове на групата. Шоуто има съвсем нов облик, с още по-въздействащи сценично осветление и специални ефекти по концепция на Лиса Джерард, допълва още Пери.

Advertisement

Междувременно самата Лиса Джерард прие поканата на българския композитор  Петър Дундаков да запише вокали към няколко пиеси от саундтрака на филма „Бягство“, чиято премиера ще бъде на 11 май 2022 г., само три дни преди концерта на Dead Can Dance в София. Гласът на Лиса звучи и в последния албум BooCheaMish на хора от „Мистерията на българските гласове“, което бележи запознанство й с Дундаков и първото им творческо сътрудничество.

Афинитетът на Лиса Джерард към филмовата музика не е от вчера – с големия Ханс Цимер наскоро спечели Оскар за оригинална музика към хитовия “Дюн”, а двамата са съавтори на музиката към “Гладиатор”, донесла им “Златен Глобус” преди повече от 20 години.

Билети за концерта на Dead Can Dance тази събота, 14 май, са налични на bit.ly/DeadCanDance2022. В деня на събитието билети ще могат да бъдат закупени на място на централния вход на НДК.

Continue Reading
Advertisement