Connect with us

Култура

„Коя беше Алис“ – модерен поглед върху психологическия трилър

Avatar

Публикувано

на

На 13 април излиза забележителният дебютен роман на Т. Р. Ричмънд „Коя беше Алис”, модерен психологически трилър, изпълнен с обрати!

Името й е Алис Салмън. Висока, с умерено приятна външност, големи стъпала, коса, която се къдри и при най-малкия намек за вода, общо взето, с тревожна нагласа. Страшно запалена по музиката, истински книжен плъх, любителка на природата, макар да припада при вида на паяк. „Коя беше Алис“ (превод: Надя Баева, изд. „Колибри“) започва повече от интригуващо – с есе на тема „Kакво съдържа името”, подписано от тайнствената героиня на този нетипичен трилър. Една нощ я намират удавена при мистериозни обстоятелства. Никой няма представа как или защо. Но тя е оставила след себе си достатъчно нишки за проследяване: дневника си, постове в социалните мрежи, имейл кореспонденция. Остава някой да сглоби пъзела от фрагментите на живота й.

Т. Р. Ричмънд е изтъкнат журналист, печелил награди с материалите си за регионални и национални вестници, списания и уебсайтове. Идеята за книга, която разследва „дигиталната самоличност“ на героинята (Алис Салмън), се ражда, докато Ричмънд преглежда потока от публикации в Туитър и си задава въпроса какво може да научи човек за някого от социалните мрежи. (За по-голяма достоверност британските издатели на „Коя беше Алис” създават профил на Алис във Фейсбук.) „Телеграф“ поставя романа в класацията си за най-добрите криминални романи за 2015 година. Правата за издаването му вече са продадени в цял свят!

Continue Reading
Advertisement