Connect with us

Общество

Креативни специалисти от цял свят пристигат в Родопите за Summer Scriptwriting Base 2022

Avatar

Публикувано

на

SSB PhotoSara Coll Lopez 2

снимка: Sara Coll Lopez

Лятната академия на тема „Паралелни реалности“, която ще се проведе от 22 до 30 юли в живописното село Долен вече набира участници. Срокът за записване е до 15 май 2022, а местата са ограничени!

От 22 до 30 юли 2022, в магическото родопско село Долен, ще се проведе шестото издание на международната лятна академия Summer Scriptwriting Base, която вече набира участници. Всички желаещи да се включат могат да заявят участие онлайн тук или на градинското подгряващо парти на Summer Scriptwriting Base, което ще се проведе на 28-ми април от 19:30 в столичния клуб „К.Е.В.А”.

Тазгодишното издание на Summer Scriptwriting Base, с организатори Arte Urbana Collectif, ще бъде на тема „Паралелни реалности“, като специално за събитието, от цял свят ще пристигнат международно признати специалисти в сферата на игровия дизайн, сценичните изкуства, виртуалната реалност, сценарийното писане и др., които ще влязат в ролята на ментори и ще представят изключително ценни лекции и уъркшопи на участниците.

Лятната академия Summer Scriptwriting Base предлага уникална комбинация от завладяващо учебно преживяване, творческо пътуване и уединение дълбоко в планината, в едно от най-красивите и живописни селища в България. В рамките на 8 дена, участниците ще придобият задълбочени познания и умения във вълнуващи и актуални теми като изграждане на научнофантастични и фентъзи светове, създаване на ролеви игри, интерактивни истории и дизайн на игри и игровизирани преживявания с паралелни реалности.

Advertisement

Тазгодишната тема „Паралелни реалности“ не е избрана случайно. 7 от 10 от най-касовите филми на всички времена принадлежат към жанровете научна фантастика и фентъзи.

Научната фантастика и фентъзито са изключително популярни по една проста причина: те са забавни и предлагат на зрителя магическо преживяване. Но те също така помагат за развитието на въображението ни и ни позволят да зададем най-могъщия въпрос: „Ами ако?“. Легендарният автор Артър Кларк нарича научната фантастика „единственото естествено лекарство, развиващо съзнанието ни“, а популярният историк Ювал Харари счита, че това е най-важния артистичен жанр днес“, споделят от Arte Urbana Collectif, които са добре познати на родната публика с атрактивни събитийни концепции като „Театър на чудесата“, „Кино в училище“, „Срещи на младото европейско кино“ и др.

Специално от Италия за Summer Scriptwriting Base 2022 ще пристигне Алесандро Джованучи (Италия) – музиколог, преподавател и дизайнер на игри, който активно работи на сцената на Life Action Role-playing (LARP) игрите (ролеви игри на живо) и е автор на някои от най-популярните LARP игри в Европа през последните години.

Лятната академия ще посрещне още Каспар Шелбред (Дания/ Франция) – инструктор, режисьор и изпълнител – специализиран в актьорско майсторство, импровизация и клоунада. Основател е на собствен преподавателски бранд IMPRO SUPREME (2010), кодиректор на Impro Academy Paris и соло артист по цял свят от 2013 г. с неговото импровизирано шоу PLAN C.

Директно от слънчева Малта, специално за Summer Scriptwriting Base 2022 ще дойде и Джонатан Барбара – докторант в Тринити Колидж Дъблин в областта на виртуалната реалност, интерактивните разкази и нематериалното културно наследство. Той е и преподавател в малтийския Saint Martin’s Institute of Higher Education по креативно компютиране, игрови дизайн, интерактивни разкази, трансмедийно разказване на истории и изграждане на наративни светове.

Ментор на лятната академия за 2022 година ще бъде и Мирко Стойкович – артист, живеещ на Балканите, както той сам се определя. Мирко е автор на сценарий на тема изкуствен интелект,  автор и режисьор на образователен телевизионен сериал, победител в два хакатона за виртуална реалност и автор на успешни политически ПР кампании.  Той е и създател на широко разпространени игри в цяла Англия, автор на видеоигри за американски и немски студия и т.н.

Advertisement

Ментор на Summer Scriptwriting Base  ще бъде и Нина Лунд Вестердал (Дания), която твори в областта на урбанистичната практика и игралните изкуства. Архитект по образование, тя реализира съвместни, мултидисциплинарни проекти, поемайки роли като художник, сценограф, графичен дизайнер или куратор. Нина е реализирала над 40 проекта за градско изкуство в цяла Европа. Нейни проекти са представяни на Архитектурното триенале в Осло. Нина е активен участник в нововъзникващия жанр на скандинавските ролеви игри на живо (Nordic LARP).

Сред тазгодишните ментори на Summer Scriptwriting Base 2022 ще бъде и режисьорът Димитър Узунов, част от Arte Urbana Collectif и създател и ръководител на Summer Scriptwriting Base. Димитър изучава  актьорско майсторство и театрална режисура в София и Ню Йорк и приложни театрални науки в Париж. През 2008 основава в Париж театралната трупа Famille Mundi. Създател на платформата “Театър и наука” и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. Неговият уъркшоп Creative Storytelling беше посочен сред 10-те най-добри креативни събития в Лондон през септември 2018.

Подробности за международните ментори, както и за темите на уъркшопите им може да научите тук.

За кого е подходяща Summer Scriptwriting Base?

Advertisement

Лятната академия Summer Scriptwriting Base е трансформиращо преживяване, в което участниците ще учат, творят и съпреживяват. Тя е предназначена за създатели на творческо съдържание, дизайнери на игри и преживявания, професионалисти от киното и театъра, мултимедийни артисти, архитекти, писатели, както и всеки, който работи с креативни идеи. Регистрацията за участие в тазгодишното издание с дати 22-30 юли 2022 в село Долен, вече е отворена за записвания и ще остане активна до 15 май 2022 година! Тъй като броят участници е ограничен до 20, организаторите приканват всички желаещи да заявят своето участие възможно най-скоро. Всички подробности за таксите за участие и условията може да научите тук.

И това не е всичко! На 28 април 2022, в столичния клуб К.Е.В.А. в София ще се проведе градинското парти на Summer Scriptwriting Base, на което са канени всички, които имат интерес към предстоящата лятна академия, да зададат въпроси или да се запишат за участие. Събитието ще бъде със специално участие на Рада Ангелова, театрален агент на Бродуей мюзикъли и автор на песни, които издава под името Rada And Subject To Change. Тя ще представи новата си песен „Margarita“, a премиерата на мини-албума ѝ “The Experiment”, се състоя в Ню Йорк, където тя доскоро живееше. Входът е свободен!

Подробности за Summer Scriptwriting Base на адрес: https://www.arteurbanacollectif.com/summer-scriptwriting-base-bg.html

Advertisement

Официална фен страница на инициативата във Фейсбук: https://www.facebook.com/summerscriptwritingbase

Присъединете се и следете всички подробности на:

https://www.facebook.com/events/372514391368617?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Continue Reading
Advertisement