Connect with us

Кино

„Кухня без отпадъци“ сезон 2 с епизод от България 

Avatar

Публикувано

на

Кухня без отпадъци България HBO Max 2 scaled

снимка: HBO Max

Шеф Филип Захариев и България в епизод на „Кухня без отпадъци“_документално риалити за устойчиво ползване на хранителни продукти

Един от революционните документални сериали на HBO MAX, които се опитва да променя начина, по който хората готвят, се завръща. Втори сезон на „Кухня без отпадъци“, продуциран от Beta Entertainment Spain, е с премиера утре, 8 октомври, достъпен в цяла Европа в стрийминг платформата HBO Max. Епизодите проследяват пътешествието на  младия еколог Диего Гарсия Вега през дванадесет европейски страни. В тях той се запознава с различните проблеми, свързани с хранителните отпадъци и инициативите, които съществуват за справяне с разхищението на продукти. По време на пътуването си Диего се среща и с някои от най-познатите готвачи във всяка страна и приготвя ястие с тях, в което се прилага философията на нулевото разхищение. Нов епизод ще бъде наличен всяка събота по HBO Max. Епизодът, посветен на България е с участието на шеф Филип Захариев и ще бъде достъпен за гледане на 10 декември.

Вторият сезон на това пътешествие в търсене на готвачите, които най-добре разбират философията „без отпадък“ („Zero Waste“) цели да покаже, че вече приготвена храна или продукти, които се смятат за отпадък могат да се използват повторно. Диего и неговият екип посещават 12 европейски страни през четирите различни сезона на годината: Хърватия, Гърция и Словения през лятото, Испания, Турция и Сърбия през пролетта, Румъния, Чехия и Словакия през есента и Финландия, Исландия и България през зимния сезон. Епизодите са обединени тематично, спрямо сезона и конкретен проблем,  свързан с хранителните отпадъци.

Advertisement

По време на пътуването си Диего Гарсия Вега, открива инициативи и дейности, които подчертават този проблем, но и предлагат възможни решения. Поредицата дава видимост и гласност на проекти, които са създадени с цел разрешаване на определени екологични проблеми и показва, че ако всеки от нас направи малка промяна, това може да доведе до по-добър и по-устойчив свят. Чрез потапяне в кулинарния свят на главните готвачи (всички носители на награди или работили в екипи, получили звезда Мишлен), се показват нови начини за превръщане на хранителните отпадъци в източник на нови преживявания, както и как продукти могат да се използва повторно с не по-малка хранителна стойност и наслада.

Посланието, което „Кухня без отпадъци“ отправя, започва да отеква по целия свят. Пример е испанското правителство, което настоя за първия закон срещу разхищението на храна. Този закон насърчава действия за избягване на загубата на храна по цялата хранителна верига, от прибирането на реколтата до нейната консумация. Промяната започва да се усеща, но все още има дълъг път, за да се разгърне глобално. Според официални данни ЕС изхвърля 87,6 милиона тона храна всяка година. Целта е ясна: това да стане 0.

В своята работа, водещият на поредицата, Диего, изследва агроекологичния преход. Той работи в световен мащаб по теми, свързани с опазването на околната среда и устойчивостта. През годините, в които живее в Лондон, той основава Zero Food Waste UCL, инициатива, в която заедно с десетки доброволци събира хранителни отпадъци от университета си, които след това разпределят в приют за бездомни жени. Днес той продължава да пътува, за да научава повече за проблемите на околната среда, както и работи за ООН в Ямайка и Панама, за опазването на морското биоразнообразие в Карибите и защитата на градовете от климатични бедствия. Ценностите и проницателността на документалната поредица „Кухня без отпадъци“ са ангажирането с опазването на околната среда, с насърчаване на рационалното и устойчиво използване на природните ресурси. HBO развива тази документална поредица с мисия за споделена стойност на грижата за околната среда и значението на това да направим света по-устойчив, като се стремим да контролираме и минимизираме потреблението на отпадъци и емисии. Форматът е свързан и с други ценности, като талант, загриженост и иновации, представени от някои от най-добрите готвачи със звезда Мишлен в Европа, много от които приемат устойчивостта като лична кауза.

Епизоди и тяхната премиерна дата: 

08.10 – Испания и шеф Пепе Сола

Advertisement

15.10 – Хърватия и шеф Ана Гргич

22.10 – Сърбия и шеф Ваня Пушкар

29.10 – Румъния и шеф Богдан Данила

05.11 – Словакия и шеф Йозеф Бреза

12.11 – Словения и шеф Ана Рош

Advertisement

19.11 – Турция и шеф Ебру Байбара Емир

  1. 11 – Гърция и шеф Тасос Мантис

03.12 – Чехия и шеф Кристиан Чу

10.12 – България и шеф Филип Захариев

17.12 – Исландия и шеф Гхисли Мат

24.12 – Финландия и шефовете Алберт Франц Суниер, Карлос Хенрикес и Лука Балац

Advertisement
Continue Reading
Advertisement