Connect with us

Театър и постановки

Летните театрални празници в Банско

Avatar

Публикувано

на

2014 Bansko

2014_Bansko-500x700mmОт 1 до 7 юли в Банско ще се проведат Летните театрални празници „На публиката с любов”, чийто инициатор е режисьорът Бойко Илиев. Продуцентска къща „Евро Диалог” вече две години по ред организира театралните дни в Банско под патронажа на кмета на града Георги Икономов.  Представлението „Яворов Лора и Мина в часа на синяната мъгла” с актьорите Елена Петрова, Иван Радоев и Мариела Тупалова официално ще открие фестивала утре в 19.00 часа в читалище „Никола Вапцаров”.

Постановката на Столичен куклен театър с режисьори Теди Мосов и Симон Еди Шварц „Някои могат, дурги-не” със специалното участие на Поли Генова – жителите и гостите на Банско могат да видят на 2 юли. Следват: „Швейк” на театър „Българска армия” на 3 юли; представлението на Асен Блатечки „Вик за любов”, в което актьорите Койна Русева и Блатечки правят страхотен дует – ще бъде показано на 5 юли.

Фестивалът ще завърши на 7 юли с „Да разлаем кучетата” на театър „Българска армия”, режисьор Иван Урумов.

Бойко Илиев е български театрален режисьор и актьор, роден през 1955 г. в София. Завършва актьорско майсторство през 1982 г. при проф. Н. Сейкова във ВИТИЗ “Кр. Сарафов”. Специализира режисура и получава режисьорско звание през 1990 година. Работи като актьор и режисьор в театрите в Шумен и Пазарджик и като режисьор в Младежкия театър.

Дебютира още като студент във филма на Гриша Островски “Като белязани атоми”. Има участие като режисьор и актьор в над 20 филма. Магистър е по кино- и телевизионно изкуство. Носител на национални и чуждестранни награди. Баща е на младия режисьор и актьор Ники Илиев, с когото през последните няколко години са партньори в продуцентска къща „Евро диалог”.

Като режисьор в театъра е реализирал над 150 постановки сред които:”Любовни булеварди”, ” Почти като човешки глас”, “Догодина по същото време”,” Играта джин”, ” Когато гръм удари”, “Нирвана”, “Секскомедия в лятна нощ”, “Двуглавият орел”, “Безсмъртно танго”, “Осъдени души”, „Крадецът на праскови”, „Хамлет”, „Укротяване на опърничевата”,”Идиот”, „Нора”,”В полите на Витоша”, „Госпожица Юлия”, „Исус Христос суперзвезда” – рок-опера, „Чикаго” и други.

Advertisement

В началото на юни 2014 г. режисьорът отбеляза 25 години от създаването на първия частен театър „Диалог”, чийто художествен ръководител е.