Connect with us

Култура

Лимитирана серия артпринтове на Здравко Денев в галерия „Къщата на София“

Avatar

Публикувано

на

tango RGB

Изложбата се казва „1“ и ще продължи две седмици 

Между 23 ноември и 6 декември галерия “Къщата на София” ще представи изложбата “1” – лимитирана серия артпринтове  от илюстратора Здравко Денев. Това е първата самостоятелна изложба на художника, а 25-те произведения са създадени през последната една година и са изпълнени в смесена техника. Обединяващ за колекцията е елегантният детайлен рисунък, чрез който Денев наслагва своите сюррелистични приказки за възрастни върху алтернативни акварелни светове.

През тази една година (и половина всъщност) реших да си експериментирам с моливна рисунка, колажирана върху акварелни петна“, разказва за техниката си Здравко Денев. „Рисувам моливната рисунка на един лист и акварелните петна върху друг лист, после сканирам на свръхвисока резолюция, минимално обработвам двете изображения и ги “събирам” в един файл, който печатам на специален принтер и картон“, допълва детайлите по създаването на принтовете си художникът.

Рисувайки се чувствам уютно. Като да влизаш в твоята си пещера. Понякога срещам мечки, а понякога – еноти. Лебеди се срещат рядко”, допълва още Здравко  за процеса на създаване на произведенията си.

Здравко Денев е роден през 1971 г. в град София. Следва и завършва “Илюстрация и оформление на книгата” в Националната художествена академия. Работи години наред в областта на книгоиздаването, периодиката, рекламата и графичния дизайн като артдиректор, дизайнер, илюстратор и фотограф. Има и богат опит в областта на рекламата, анимацията, карикатурата, кавалетния шарж. В живописта експериментира с традиционни и дигитални изобразителни средства.

Създава и развива детската серия “Молифани” –  поредица от написани и илюстрирани от него издания и продукти за най-малките.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement