Connect with us

Класическа

Лиса Джерард и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Освен Трета симфония на Гурецки, на сцената ще звучат и песни от номинирани за Оскар филми

„Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира,  в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард.

През 2015г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс определя стила на Камджалов като „вулкан и аскет“, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за „крещяща тишина“. От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване на стила си и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си.

Вокалното изпълнение в „Симфония на скръбните песни“ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната  дива Лиса Джерард.

Advertisement

Заедно с Брендан Пери, през осемдесетте години на миналия век, Джерард създава даркуейв дуото DEAD CAN DANCE. Освен изпълнител, Лиса Джерард е и композитор на официалната музика на редица филми като „Гладиатор“, „Горящия човек“ и новозеландската продукция с многожество награди „Ездачът на китове“. За работата си по „Гладиатор“, заедно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за Оскар и печели Златен глобус и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса отново, наживо да чуе и „Sacrifice”,  песен от саундтрака на „Вътрешен човек“ – филм с участието на Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставна част  от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на EPAY.BG // https://www.epay.bg/v3main/sale/user/view?saleid=4834031561 .

Continue Reading
Advertisement