Connect with us

Култура

Литературен маршрут за Николай Лилиев

Avatar

Публикувано

на

Николай Лилиев и Димчо Дебелянов

На 03 октомври от 11:00 ч. с начална точка Народен театър „Иван Вазов“ ще се проведе последният Литературен маршрути за този сезон. Негов автор и водещ ще бъде писателят и драматург Георги Тенев, а разказът ще бъде посветен на една от най-значимите фигури в българската литература – поетът и драматург Николай Лилиев. В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Лилиев – от Народния театър „Иван Вазов“ до улицата в кв. „Лозенец“, която днес носи неговото име.

За Литературния маршрут Георги Тенев казва: „Аз не съм литературен историк. Аз съм разказвач. В случая, имам история, която не е измислена, а чута. Ще ви разкажа за това, което съм слушал още като дете – за Лилиев като герой на семейни спомени. Ще ви покажа снимки и страници, които съхраняват образи и думи от онова време и от още по-ранно на моето време. Ще опитам да убедя и майка ми да се включи в нашето приключение и да сподели неща за един човек, когото тя ревниво пази в паметта си. Също както години наред е запазила оригиналите на преписаните от ръката на Лилиев негови стихове. Тя дори предпочита по-рядко да говори за него, защото усеща колко (все по-)далеч е духът на поета-символист от „новия дух“ на времето (…) Ще опитам да разкажа и за трудните мигове преди издаването на неговите стихове в края на живота му, когато този жив класик упорито е отказвал да се отделя внимание на личното му лирическо творчество. В смесица между скромност и мъдро колебание, Лилиев е считал времето на своя лирически свят за отминало, заедно с неговото поколение, като част от вълнения и настроения, угасени от войната и огромните трансформации, заменено с нещо ново, което вълнува повече „младите сърца“.

Разходката се различава от останалите турове по това, че ще прелее в по-мащабно честване на творчеството и живота на Николай Лилиев. В края на маршрута публиката ще стигне до дома на Лилиев, където ще бъде поставена паметна плоча.

„В дома си в Лозенец Лилиев е събирал Владимир Димитров-Майстора и Панчо Владигеров, писатели и актьори, поети и художници. Децата от квартала били сред най-големите му почитатели и чести посетители в дома му. Това място на ул. „Николай Лилиев“ 11 трябва да се знае“, казва Весела Чернева, инициатор на повторното поставяне на паметната плоча на дома на Лилиев в София.

Advertisement

Непосредствено до дома му ще бъде направена импровизирана сцена, на която ще има четения на стихове от Лилиев, драматизации по негови преводи, разкази и спомени за него. Ще бъдат показани оригинали от негови писма и други документи. Ще има музикални изпълнения на кларинет и всички гости ще бъдат почерпени с любимото разтворимо кафе на Лилиев.

С финала на втория сезон на Литературните маршрути започваме началото на работата по създаването на сайт, който ще съхранява част от историите и спирките на туровете. Такъв архив е от особено значение, тъй като разказите на писатели, поети и литературни историци в рамките на формата, са резултат от проучвания, внимателна и задълбочена предварителна работа. Те също така имат лимитиран характер и се провеждат най-много два пъти на сезон. В сайта ще бъде създадена интерактивна карта, която ще отвежда до различни точки от маршрутите и ще припомня вече разказани на живо истории на мястото. Тя ще позволи на много повече хора да научат интересни факти за българската литература.

„Литературни маршрути – интерактивна карта“ се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата“.

Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ са истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци.

Специално внимание е отделено на това да се преминава през места, които позволяват хората спокойно да спазват необходимата дистанция помежду си. Водещите говорят на микрофон, така че дистанцията няма да ощети преживяването. 

Advertisement

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ за 2020 г.

Вход свободен , без предварителни записвания

Continue Reading
Advertisement