Connect with us

Общество

„Лъвско сърце“ – първият ултра триатлон в България

Avatar

Публикувано

на

Untitled

снимка:PR

3 км плуване, 115 км планинско колоездене, 18 км бягане. Това ще бъдат изпитанията, през които ще трябва да преминат участниците в състезанието „Лъвско сърце“ на 3 и 4 септември. То е първият ултра крос триатлон, който се провежда в България, а за мястото на провеждане е избрана мистичната Странджа планина, заедно с някои от най-интересните й исторически забележителности и райони.

Форматът ултра триатлон е нов за страната. При него традиционните три етапа на триатлона са с многократно увеличен обем, което превръща състезанието в истинско изпитание за физиката и волята на участници. За да финишират успешно, състезателите ще трябва да изминат 136 км  трасе с обща положителна денивелация от 2336 м.

Базов лагер на „Лъвско сърце“ и отправна точка за трите дисциплини ще бъде плаж Перла край Приморско. Точно там, в залива, ще започне тестът за издръжливост с първото предизвикателство – плуването. Следва колоезденето, като маршрутът от Перла продължава през селата Писменово, Заберново, покрай река Велека, местността Качул и оттам към Кости, Българи и Фазаново, за да завърши отново в Приморско. И накрая – бягането, което се движи на север към Маслен нос, Бегликташ, залива на Св. Параскева, Лъвската глава и финал отново на плаж Перла.

Ултра триатлонът носи име, вдъхновено от една от забележителностите на Странджа и околностите на Приморско – Лъвската глава. Тя е емблематична за района и край нея ще преминат всички участници, които достигнат до последния етап от състезанието – бягането в магическия резерват “Ропотамо”.

Advertisement

„С това събитие искаме да извадим състезателите от „комфортната зона“ на пътищата и изгорелите газове и да ги поставим в една от най-чистите и диви планини на България.“ – разказва за състезанието и трасето Филип Шавов – един от организаторите на „Лъвско сърце“.

Освен възможността да се докоснат до някои от най-впечатляващите и мистични кътчета на Странджа и да предизвикат себе си и останалите състезатели, участниците в „Лъвско сърце“ ще имат още един сериозен стимул да покажат най-доброто от себе си.. Наградният фонд на събитието е изключително атрактивен и е на обща стойност 5000 лв. Той ще бъде разпределен между първите петима финиширали във всяка категория, като всички останали състезатели, ще получат тениски, комплекти за първа помощ, и хранителни добавки за възстановяване. А за достигналите финала ще има и медали.

Записването вече започна, а поканата е отправена към всички български и чуждестранни спортисти и любители, които искат не само да подложат издръжливостта си на изпитание, но и да се докоснат до красотата на магическата Странджа планина.

Ултра триатлон „Лъвско сърце“ се организира със съдействието на Община Приморско и е лично подкрепен от кмета на крайморския град д-р Димитър Германов.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement