Connect with us

Култура

„Любов към футбола“ – разказ за живота на Пеле от първо лице

Avatar

Публикувано

на

Мемоарите на легендата излизат на български 65 години след дебюта му в международния футбол

Как едно бедно чернокожо момче от селска Бразилия, израсло с ритане на увити на топка чорапи и с боклуци по прашните улици, се е оказало в центъра на глобален феномен, наблюдаван от милиарди хора по света? Това ще разберем в мемоарната книга на футболната легенда Пеле „Любов към футбола“, написана в съавторство с журналиста Брайън Уинтър. Изданието излиза с логото на „Кръг“ на 7 юли – точно 65 години след дебюта на Пеле в бразилския национален отбор. Преводът е дело на Светлана Комогорова – Комата, а корицата е с дизайна на Наталия Чайкина.

В своите мемоари „Любов към футбола“ легендарният Пеле изследва най-новата история на спорта, откроява ценните си прозрения за играта и с лекотата, с която запраща топката в мрежата, защитава тезата си, че футболът прави света по-добро място. Открито и искрено той споделя свои преживявания, лични истории и наблюдения върху развитието на най-обичания спорт, върху родината си, но и върху световната политика въобще. Книгата е писменото наследство на Пеле, неговият начин да предаде наученото и да вдъхнови нови поколения.

„Любов към футбола“ е ценна и с това, че съдържа множество архивни фотографии на Пеле, някои от които са запечатали срещите му с Ричард Никсън, Роналд Рейгън, Бил Клинтън, кралица Елизабет II, Мохамед Али, Дилма Русеф и др.

Пеле е безспорно най-великият играч на всички времена. Преди Меси, преди Роналдо, преди Бекъм… В зашеметяваща двайсетгодишна кариера (1957 – 1977) на Краля на футбола неговите постижения на терена са грандиозни: безпрецедентни три световни купи и рекорд за всички времена с 1283 гола. Пеле има зад гърба си 92 мача за националния отбор на Бразилия, в които е отбелязал 77 гола. Признат е за най-добрия футболист на ХХ в. от Международната футболна федерация, както и за спортист на столетието от Международния олимпийски комитет. От 1995 до 1998 г. пък заема длъжността министър на спорта в Бразилия.

Advertisement

След като се пенсионира, Пеле обикаля света като глобален посланик на „най-красивата игра“, популяризирайки положителните начини, по които футболът може да трансформира и влияе върху отделни обществени групи, а защо не и  цели нации.

Макар и с влошено здраве през юни тази година 82-годишният Пеле изрази категорично позицията си и относно войната в Украйна, като призова президента Путин да „спре това, което се случва“.

„Много отдавна си бях обещал, че винаги ще повишавам глас, когато става въпрос за мира по света – написа футболистът. – Силата да спрете този конфликт е във вашите ръце. В тези, които стиснах в Москва по време на последната ни среща през 2017 г.“

„Любов към футбола“ е част от серията биографични издания на „Кръг“, сред които се нареждат биографии и мемоари на Мохамед Али, Нирвана, Уди Алън, Лед Цепелин, принцеса Даяна, Володимир Зеленски и др.

Брайън Уинтър, главният кореспондент на „Ройтерс Бразилия“, е съавтор на няколко книги, включително мемоарите на бившия бразилски президент Фернанду Енрике Кардозу. Той живее в Сао Пауло.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement