Connect with us

Галерия

Майдер Куадра: „В моите снимки аз оставям всичко от себе си“

Avatar

Публикувано

на

Фотография (C) Майдер Куадра

Майдер Куадра е родена в Памплона  – столицата на автономната историческа баска държава Навара в Испания.  Тя е експерт по фотография и визуален арт. Завършва средното училище по  изкуства в Памплона и след това се дипломира в университета „Мигел Ернандез“ в Елче, Испания. Майдер Куадра изпълнява длъжността директор на галерия „Опера Прима“ и „Контралуз“ в Памплона от 2007 до 2014 година. (двете са официални галерии на Фотографското дружество на Кралство Навара).  Нейното изкуство е водено от интереса към идентичноста на човешкото същество, спомените, мечтите, самата му същност, както и антропологичния аспект върху културата на баската държава, показвайките традиционни костюми, инструменти и типични пейзажи. Повечето от нейните творби са в  черно и бяло, това и дава възможност за абстрактност и въображение, както и използване на стари техники. За Майдер е много важно да работи както с цифрова, така и със стара аналагова техника. Тя вярва в тяхното съвместо съжителство в модерния свят.

С Майдер Куадра разговаря Румяна Тенева:

Здравейте, аз съм Майдер, фотограф от Памплона – испанската част на баската държава. Не знам дали сте запознати, ако да, то сигурно е във връзка с фестивала „Сан Фермин“, който се празнува през лятото и…тогава ядем и пием много.

Започнах да се занимавам с фотография на 13 години. Имах голям интерес, защото моя дядо беше фотограф. В къщи винаги е имало купища от фотоапарати и фотографии. Дядо ми подари своите фотоапарати, казвам си аз, какво да правя с тази техника?  В резултат на всичко това започнах да уча фотография и по-конкретно стари техники на аналогова фотография. Интересували са ме винаги нещата от миналото с тема от настоящето. Не изключвам също цифровата фотография,  може да видите моите работи от интернет страницата ми със съвременно изкуство. Преди всичко работя върху темата за детството и спомените. Мисля, че разбирайки миналото си, ще знаем защо сме тук и какво правим тук.  Това е накратко нещо казано за моята работа…и изложби. Започнах да участвам в  индивидуални и колективни изложби от 2006 година. Сега също така давам курсове за възрастни и деца за да се доближи фотографията и изкуството до обикновените хора.

Advertisement

Ако можеш да си пожелаеш нещо…

Ако мога да си пожелая нещо, то е в страната хората да се интересуват повече от култура и тя да е по-оценена, защото в момента са зле нещата. Така се получава, че накрая се налага да излизаме все навън и сега ние хората, които се опитваме да правим изкуство, се оказва, че все „лапаме мухи“.

Какви проекти имаш?

Проект…сега имам Вас, ще бъда част от един супер проект. Винаги ми е харесвало и съм имала  желание да опозная всичко, което е част от Европа (включително и северните страни), също винаги ме интересуват хората. По отношение на моята работа, познавайки моята култура, винаги съм искала да опозная и други култури. Преди всичко пейзажите, защото аз съм и планинар и това ми е  много близко, така че това наистина е суперпроект.

Може ли да се съвмества работата с любовта?

Advertisement

Да, в моя случай е много трудно, защото моята работа е тук в Памплона в Навара, а моят любим е в Каталуния. (друга автономна провинция в Испания).  Но хубавото е, че в това пътуване ще можем да се съберем двамата. Опитваме се да съвместяваме.

Каква част от себе си си оставила в твоите снимки?

В моите снимки аз оставям всичко от себе си. Моите снимки винаги опитват да разкажат малко за идентичноста и личноста на автора. Може да покажат също така и малко от сънищата и мечтите, говоря за спомените, за детството…и това е. Ако разгледате  фотографиите, мисля, че те разказват много неща за нас, за идентичноста на автора, това са снимки от детството, от детските игри и така…

Обичаш ли да пътуваш?

Изкючително много, винаги, когато мога…

Advertisement

Разкажи ни нещо относно твоята предпочитана техника

Суперлюбимата ми техника се нарича „процес с мокра плака и колодий“. Това е една техника от 1851 година. Казва се мокра, защото целия този процес от изливането на химикали в течно състояние докато се направи експонацията с фотоапарата, всичко трябва да е в течно състояние. Може да се реализира на метален лист, който се нарича феротип или върху стъкло. Това е един процес, който на мен ми харесва, а от друга страна, когато правя моите фотографии винаги прилагам също така и рисувана част, както и защото винаги ми харесва да правя нещата на паузи, а не да е набързо изстреляно…цифровата обработка например е бърз процес и не ми харесва, предпочитам да мисля, да гледам и не знам какво още…Този процес ми допада за това, че трябва да се прави бавно.

Какви очаквания имаш за тази среща във Форума Без Граници тази година?

Всякакви очаквания, преди всичко да се запозная с хора, с много хора, други личности, дори използващи други различни техники, но мисля в края на краищата ние имаме една и съща идея, очаквания. Познавайки други творчески личности и как живеят и творят е обогатяване на моите собствени бъдещи произведения.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement