Connect with us

Общество

“Малките 5” отправят важно послание за природата с уникална коледна украса

Avatar

Публикувано

на

Емблематичното кръстовище се превръща в див хабитат с посланието „Заедно пазим биоразнообразието“ от Mastercard и Банка ДСК в подкрепа на застрашените животински видове по програмата Conservation International

Този декември, за втора поредна година, „Малките 5 кьошета“ допринасят за коледния дух в града с уникална украса и послание за важна кауза. От 9 декември любимото кръстовище в сърцето на София ще бъде преобразено в див хабитат с коледни лампички, зеленина и животни, главни герои в програмата на Mastercard и Банка ДСК — Wildlife Impact. Програмата стартира в България през 2022 г. с ново поколение банкови карти, направени от 85,5% рециклирана и рециклируема пластмаса и важно послание в подкрепа на биоразнообразието в над 30 страни по света: “Докато тази карта изтече, много застрашени видове може да изчезнат”. Mastercard и Банка ДСК работят с международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.

Въздействащата коледна украса насочва вниманието към проблема за близо 2000 критично застрашени от изчезване животински вида, в това число африкански горски слон, черно-бял лемур, адакс, тигър, жълтокачулато какаду, макак и панголин. Животните, които ще видим в главните роли на тазгодишната украса на “Малките 5”, са обект на грижа заедно с още редки видове в столичния Зоопарк, който има своята важна роля за опазването и връщането на застрашени видове в природата и е партньор на инициативата.

“Искаме да живеем в планета без срок на годност, в която все по-малко видове са застрашени от изчезване. Затова използваме всеки повод да говорим по темата за застрашеното биоразнообразие, но нещо повече – създаваме продукти, които носят това важно послание на милионите ни потребители.  Щастлива съм, че украсата с кауза на Малките 5 става традиция, а тази година до нас застава още един силен партньор – Банка ДСК – първата европейска банка, която се включи в програмата WIldlife Impact Card”, споделя Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

И тази година местните търговци от кръстовището на Малките 5 ще се включат в празничната кампания, украсявайки тематично витрините си и предлагайки специално за повода авторски продукти, вдъхновени от дивата природа. Така заедно малки бизнеси, творци, артисти и партньори ще превърнат „Малките 5“ в истински портал към дивата природа, зареден с празнично настроение, джаз музика, коледен дух и любими животни, за които четем най-често в приказките.

Advertisement

В специално събитие през декември посетителите ще могат да научат любопитни факти за животните, а през целия месец най-дивото кътче в града ще напомня, че всеки е част от биоразнообразието и може да допринесе за съхранението на застрашените видове. През 2022 г. близо 65 хиляди потребители са издали своята “дива карта” Mastercard Wildlife Impact в подкрепа на каузата за опазване на застрашените животни. До 2030 г. глобалната програма ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

Continue Reading
Advertisement