Connect with us

Галерия

Марина Варенцова-Русева: „Границите не отсъстват, те присъстват.“

Avatar

Публикувано

на

Фотография (C) Скендерман

Руската художничка Марина Варенцова-Русева ще бъде участник в арт пленера в рамките на седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври 2016, в „Двореца“ – Балчик. Това ще бъде шестото и поредно участие на „БезГраници“.
Марина Варенцова-Русева е родена в гр. Ленинград (сега Петербург). Завършва художествено училище във Велики Новгород и руския държавен педагогически университет „А.И. Херцен“ със специалност живопис.  Участник в над 100 самостоятелни и колективни събития и изложби в България, САЩ, Германия, Турция, Румъния, Унгария, Великобритания, Австрия, Испания, Хърватия, Сърбия, Франция и др.

С художничката разговаря Румяна Тенева:

Какво те вдъхновява?

Природата, хората, изобщо живота който ни заобикаля. Случките които ми се случват.

Advertisement

Каква ти е любимата техника?

Занимавам се с различни техники, но в последно време, а и не само, основно с маслена живопис. Тя позволява най-пълноценно да направя това което ми се иска. С цвят мога да пресъздам точно това което ми харесва от живота. Това са цветовете по тонове и хармонията която ни заобикаля. С тези изразни средства и с маслена живопис по лесно се пресъздава върху платното. Според мен, всяка друга форма, например графичната, тя е представлява друг начин на възприятие и там има ограничения в черното и бялото. Харесвам в последно време и релефи. Това дава възможност да създадеш буквално материално тази пластичност на изображението. Създаването на пластична повърхност, това много ми харесва.  Но за себе си мога да кажа, че само със цвят мога да представя дадена атмосфера и чувство когато гледам нещо.

Обичаш ли да пътуваш?

Обичам, но да е през периоди от време, а не от едно пътуване директно за друго както се случва често напоследък. Винаги ми е интересно да видя нови места и да се запознавам с нови хора.  Това разширява мирогледа, гледаш как живеят хората, по какъв начин мислят.

Какво мислиш за отсъствието на границите в изкуството и между хората на изкуството?

Advertisement

Границите не отсъстват, те присъстват. Даже и между хората присъстват.  И в изкуството присъстват: категоризация на хора, на изкуство, на формите на изкуството. Те така или иначе присъстват, но ние се опитваме по всякакъв начин малко да ги разбием с това което правим. Много интересни неща се получават когато преминаваш от една форма към друга, от един начин на изразяване към друг. По същия начин е и с хората, мъчиш се да разбереш друга гледна точка. Може да бъдеш съгласен с нея или несъгласен. Пак е интересно, всеки народ има свой начин на мислене, свое възприятие за света. В изкуството е по-същия начин. Например две различни форми които аз въобще не мога да събера на едно място защото не ми е интересно, но с голямо удоволствие  обичам да наблюдавам когато това се получи успешно при някои друг. За това много обичам да гледам чужди картини.

Как се чувстваше на предния форум и какви са твоите очаквания за бъдещия?

Струва ми се, че беше доста отдавна. Миналата година в Балчик..добре се чувствах. Винаги артистичните срещи са великолепни. Страхотна компания.  Чудесно се чувствах, както се чувстваха и другите участници. Беше много интензивна програма по време на предходното издание, но се получи добър резултат в крайна сметка. За новия форум, много се надявам, че ще бъде малко по-спокойно. Поне малко. Очаквам отново добра компания, успешни и добри артистични творби, хубаво време и се надявам, че всичко бъде ползотворно и резултата ще е положителен. Планирани са вече няколко изложби.

Какво част от теб оставаш в твоите произведения?

Не знам. Това някои друг трябва да каже. Не мога да кажа, че се познавам и не мога да дам оценка за себе си. Аз правя това което правя, което ми е близко, което го чувствам. Друг трябва да каже каква част. Някаква…със сигурност. Всеки артист има своя чувствителност която влага в произведението си и за всички е различно и в процентно отношение едва ли има някои които да определи. Когато творя дадено произведение, то толкова ме завладява, че не мога дори да се откъсна . Ако нещо странично ако ме отвлича, това ме дразни много.

Advertisement

Някакъв нов проект?

Моят съпруг художника Николай Русев се занимава с графика на събитията, за това къде и кога какво има, и какво се случва. Дори не си правя труда да запомня всичко, докато не наближи време. Тогава ме информират какво се случва.

Интервюто е реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик.Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма и традиционната конференция в рамките на форума.

Continue Reading
Advertisement