Connect with us

Музика

Мартина Табакова с три концерта в Москва

Avatar

Публикувано

на

DSC 0136.jpg 1 2

снимка: ПР

Виртуозната пианистка Мартина Табакова ще представи България с три концерта в Москва по повод националния ни празник 3-ти март. По покана на Българския културен институт и посолството на страната ни в Русия, тя ще изнесе концерти в престижните зали на Библиотеката за чуждестранна литература, Посолството на България в Русия и Двореца на културата в Дубна в три поредни дни. В програмата ще прозвучат емблематичната „Рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров, творби на съвременните композиторки София Губайдулина и Албена Врачанска, както и на Ференц Лист.

„За мен е изключителна чест и голяма радост да гостувам отново в Русия. Последната ми изява там бе преди 10 години, съвместно с Калки“, споделя бургазлийката.

Именно той ще бъде и изненадата в програмата на пианистката. В края на концерта Калки ще поднесе на публиката оригинална обработка на българската народна песен „Делчев войвода“.

В момента Мартина работи по много и разнообразни проекти с различни изпълнители. На 1-ви и 9-ти април й предстоят концерти в София и Бургас с легендарната българска група „Медикус“ по повод  35 години от създаването й,  чийто фронтмен е нейният съпруг Костадин Георгиев-Калки. На 26-ти април, в рамките на Европейски Музикален Фестивал, по покана на агенция Кантус Фирмус, пианистката ще изнесе концерт с музика на Франц Шуберт, в който ще си партнира с цигуларката Зорница Иларионова, оперните певци Гергана Николаева и Марио Николов, и челистът Кристиян Чернев. Активната творческа програма е последвана от концерт на фестивала „Лауреати“ в зала БИАД на 20-ти май.

„На 12-ти юни на Фестивала „Софийски музикални седмици“ в камерна зала „България“ ще представя изцяло съвременна програма, с творби от Лигети, Месиен, Прокофиев, а на 18-ти същия месец ще участвам и във Фестивала на камерната музика в Пловдив.“

Advertisement

Предстоят още вълнуващи партньорства и проекти, за които златното момиче на българското пиано тепърва ще споделя.