Connect with us

Музика

Международни гости и публика посрещнаха Zenith Fusion Festival

Avatar

Публикувано

на

Изпълнители от България, Турция, Сърбия, Мексико, Холандия и Белгия и гости от цял свят посрещнаха изгрева на Zenith Fusion Festival в родопското село Долен. Архитектурният резерват посрещна общо около 500 гости, които имаха шанса да станат част от взаимодействието между културните традиции и новаторството. „За нас беше от изключително значение да осигурим комфорта на гостите и да запазим качеството на фестивала. Целта ни беше да избягаме от масовото изживяване, което предлагат други подобни събития“, каза Тим Гюбел, организатор на Zenith.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]Gypsy Box[/media-credit]

Фестивалът предложи богата програма, чиято кулминация бяха концертите на най-обичаните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове – Oratnitza, Kottarashky and The Rain Dogs, Мерудия и Тъпани и гайди. Всички пяха и танцуваха заедно с артистите в амфитеатъра на селото, а за специалното парти настроение в по-късните вечерни часове се погрижиха диджейския колектив Rebel Up! от Белгия и Холандия и Gypsy Box от Мексико.

В последния ден на Zenith Fusion Festival на сцената се качи обичаната от всички Валя Балканска, заедно с най-известния турски перкусионист Мисирли Ахмет, сръбската певица Светлана Спаич и виртуозния акордеонист Петър Ралчев.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/media-credit]

Освен хубава музика, фестивалът предложи интересна дневна програма с работилници, лекции и документално кино, подчинена на философията на Zenith за запазване и регенериране на традициите. Голям интерес предизвикаха уроците по гайда за най-малките, лечението с билки и лекцията на група „Мещра“, посветена на архитектурното наследство и модерните техники за съхранение. Едно от най-посещаваните събития беше и атрактивният мастър клас на майстора на дарбуката Мисирли Ахмет. Музикантът демонстрира уникалната си техника на „разперените пръсти“, превърнала се в негова запазена марка по цял свят.

За финал на 26 юни, гостите на фестивала имаха шанса да видят и чуят импровизациите на Петър Ралчев и Мисирли Ахмет и в общ джем сешън, заедно с музиканти от останалите гостуващи групи. Сред тях бяха Хорхе и Бъни от Oratnitza, гайдарят Цветелин Андреев и Веско Митев, познат на широката публика от група Исихия.

Advertisement

Zenith Fusion Festival се осъществи с медийната подкрепа на Dnes.bg, Binar.bg, Actualno.com, Offnews.bg, Meloman.bg, Djambore.bg, Stand.bg, Timeart.me, Vibes.bg, Списание 8, Peika.bg, Banitza.net, Списание GoBio, Djbook.bg, Cityinfoguides.com

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“1980″]Misirli Ahmet[/media-credit]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[/media-credit] OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Автори на фотографиите: Иво Даскалов и Анастас Тарпанов

Още снимки от фестивала ще откриете на: https://www.facebook.com/events/988638921217599/

Continue Reading
Advertisement