Connect with us

Култура

Мечтаем смело с новото издание на „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“

Avatar

Публикувано

на

Канадската писателка Луси Монтгомъри създава един от най-слънчевите персонажи в световната литература, обичан от малки и големи читатели. 

Луничава и червенокоса, вечно замечтана, със звезди в очите и небе в сърцето – такава познават „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ милиони читатели по света, израснали с  шедьовъра за деца и юноши на Луси Монтгомъри.

Готова да приюти сред страниците си нови поколения млади мечтатели, а и да отвори носталгична вратичка към миналото за вече порасналите, безсмъртната класика се появява у нас в изцяло нов превод от Йолина Миланова (ИК „Сиела“).

„Колко е хубаво да си жив и да се прибираш у дома“…

Анн (с двойно „н“) Шърли пристига в „Грийн Гейбълс“, въоръжена с големите си идеи и готова най-после да открие своето място под небето след единайсет години скитане между приемни домове и мрачни сиропиталища. За изненада на осиновителите ѝ – застаряващите брат и сестра Матю и Марила Кътбърт, чиито планове са да осиновят момче, което да им помага с работата в стопанството.

Advertisement

Сладкодумна, жизнена и енергична – и в повечето време ужасно бъбрива – Анн неочаквано нахлува в животите на Матю и Марила, а оптимистичният ѝ дух и необятното ѝ въображение печелят умилението им и бързо ги отказват от първоначалната идея да я върнат в сиропиталището.

Така започва една невероятна история, в която цялото китно градче Авонлий попада под влиянието на чудатата Анн. Тя израства пред очите на читателите и от упорито малко момиче с големи мечти се превръща в още по-упорита млада жена с безбрежно въображение. Интелигентна и пламенна като собствените си червени коси, тя тепърва ще трябва да се учи от грешките си; да се изправи срещу скръбта и загубата – но и да научи истинското значение на любовта.

„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ е книга, която пази в себе си деликатното напомняне, че красотата около нас се крие в най-малките неща. Че светът е прекрасен именно заради най-простите радости – природата, есенните дни, дома и мечтите.

Способна да предизвика едновременно смях и сълзи, Луси Монтгомъри създава може би най-слънчевия персонаж в световната литература и разглежда вечните теми за приятелството, семейството, обичта, прошката и порастването, труда и силата на въображението.

Непредвидима и пълна с енергия, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ разкрива нова причина да бъдем щастливи, че сме част от живота, който кипи с пълна сила около нас.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement