Connect with us

Култура

Милош Урбан в София на 16 декември

Avatar

Публикувано

на

Един от най-даровитите и загадъчни представители на съвременната чешка проза, Милош Урбан, пристига у нас като специален гост на Софийския международен литературен фестивал! Фокус на тазгодишното издание са страните от Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Срещата разговор с Милош Урбан ще се състои на 16 декември от 15:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК. Тема: Има ли Чехия своя Умберто Еко в сянката на катедралата? Модератор: Андрей Захариев

Роден през 1967 г., Милош Урбан е автор на 16 книги, в т.ч. романите „Сянката на катедралата”, „Седмоцърквие“, „Водният дух“, „Последна дума по въпроса за Ръкописите”, високо оценявани от европейската критика, която го определя като явление в новата чешка проза. Освен като писател, е известен като преводач и редактор. Заради историческия контекст, магиката и митологията често го сравняват с италианския ерудит Умберто Еко. Една от най-силните творби на Урбан, романът „Сянката на катедралата“, има българско издание в превод на Анжелина Пенчева. Зашеметяваща амалгама от черен роман, любовна история, готически хорър и философско произведение, която откроява автора като виртуоз на литературната игра. Другият му издаден у нас роман е „Седмоцърквие”. Действието се развива сред готическия мизансцен на Прага, където се случват редица мистериозни събития. Изключително популярен сред младите писатели и студенти, Милош Урбан публикува всяка година по един роман на различни теми, очертаващи широкия обхват на неговите интереси.

Continue Reading
Advertisement